Kapacity nemocnic v Česku: V některých krajích na hranicích možností

V nemocnicicích v Česku leží přes 7 tisíc covidových pacientů. Přibližně tisícovka z nich potřebuje intenzivní péči. Podle dat Národního dispečinku lůžkové péče je na odděleních ARO a jednotkách intezivní péče (JIP) volných zatím asi 20 procent kapacity. Některé kraje jsou už ale na hranici svých možností. Kapacity nemocnic snižují i vysoké počty nakažených zdravotníků, vedení zdravotnických zařízení musí omezovat péči.

"K dnešnímu dni máme hospitalizován dosud největší počet pacientů s Covid-19, celkem 165, z toho 20 na JIP," uvedla v úterý na Twitteru Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Podobná situace je i ve Všeobecné fakultní nemocnice. Celková kapacita JIP v Praze je naplněna z 83 procent a lůžek s rozvodem kyslíku na 80 procent.

Nemocnice v Praze a Jihočeském kraji mají podle dat ministerstva zdravotnictví nejvíc volných kapacit. V dalších krajjích je situace horší. "Jsme v těžké pozici, máme málo lůžek. Budeme žádat další kraje o převzetí našich pacientů. Jsme na 93 procentech kapacity," informoval krajský koordinátor intenzivní péče ve Zlínském kraji Tomáš Gabrhelík.

Kapacity lůžek intenzivní péče přestávají stačit i v dalších krajích. Například v Karlovarském, Ústeckém či Libereckém. Nemocnice v České Lípě je podle Národního dispečinku plná a pacienty převáží jinam. Některé i do Krajské nemocnice v Liberci. I ta ale bojuje s nedostatkem lůžek.

Foto: The National Guard,  Flickr,  CC BY 2.0

"V intenzivních lůžkách jsou naše rezervy už pouze v jednotkách. Kapacita je dána našimi lidskými a personálními možnostmi a musím říct, že v tomto ohledu jsme na samé hranici. Protože předpovědi dalšího růstu pacientu jsou poměrně nemilosrdné, připravujeme se na otevření dalších stanic," řekl Českému rozhlasu mluvčí nemocnice Václav Řičář.

V Karlovarském kraji je na tom nějhůř nemocnice v Chebu, která musela dočasně přerušit i provoz porodnického oddělení a omezit akutní výkony. Pacienty s koronavirem převáží do zařízení v okolních regionech. Podle ředitele chebské nemocnice Martina Krušiny chybí nemocnici přes 20 lidí zdravotního personálu, včetně lékařů.

Pomoc Německa

Opoziční Piráti a KDU-ČSL vyzvali před několika dny vládu, aby dojednala možnost převozu některých pacientů z Chebu do sousedního Německa. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to ale odmítl s tím, že dostatečné kapacity jsou v jiných krajích. Karlovarský kraj je podle něj relativně malý, a proto i malá změna počtu pacientů může vést k přetížení tamní kapacity.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

"Země, které jsou blízko české hranici, jsou v zátěži JIP na tom stejně nebo hůř než my. Takže za mě jako ministra zdravotnictví by zatím ani nebylo korektní chtít pomoc po někom, kdo je na tom vlastně stejně jako my, když si můžeme pomoct sami," uvedl ministr.

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) je přesvědčen, že by Česko mělo pomoc od Německa přijmout. „I když by mohlo nabídnout jen omezenou podporu, každé jednotlivé lůžko může pomoct. O to víc, že je někdy geograficky blíž do Německa než transfery po republice," řekl. Kulhánek.

Obyvatelé Chebska sepsali petici a vzvali ministersvo zdravotnictví, aby Německo o pomoc požádalo.