Je to jako když šest hodin v kuse šnorchlujete, říká lékař z covidového oddělení

Foto: ČTK / David Taneček

Lékaři ze Slaného a herci natočili očkovací kampaň. Chtějí přesvědčit veřejnost, aby se nechala očkovat, a vyvracet dezinformace o vakcínách. Iniciátorem kampaně je slánský lékař Matěj Falc.

"Přiměla mě k tomu jedna věc. Po covidové službě jsem otevřel sociální sítě a zjistil jsem, jak velké bludy se tam šíří, a často i nenávistné komentáře vůči očkování. To přitom většina zdravotníků považuje za jedinou cestu, jak z toho marastu ven. Tak jsem si říkal, nebudu odpovídat na jednotlivé komentáře a zkusíme vymyslet něco, co by to mohlo přesáhnout a třeba lidi pozitivně motivovat k tomu nechat se naočkovat, když je v stát v tomto hrozně laxní."

Matěj Falc,  foto: YouTube / Slaný TV

Autoři natočili dvě videa, ve kterých lékaři i známé osobnosti, například David Koller, Taťjana Medvecká, Vladimír Kořen a další přesvědčují veřejnost o tom, proč je důležité se nechat očkovat. Všichni pracovali zdarma.

"Reakce jsou víceméně kladné, samozřejmě na sociálních sítích jsou ty komentáře někdy takové štvavé, ošklivé. Víceméně to radši ani nečtu. Co se týče reakcí ve smyslu sdílení, tak nás nasdílela celá řada politiků. Já vlastním práva na ty videoklipy, a nabízím je zdarma. Kontaktoval jsem ministra zdravotnictví i průmyslu, ale pomoc se šířením a koupí mediálního prostoru je ze strany státu nulová."

Daří se nám očkovat 500 lidí denně

Město se zhruba šestnácti tisíci obyvateli spustilo i velkokapacitní očkovací centrum. Je jedním z prvních ve středních Čechách.

"V Česku je problém, že nemáte mustr na to, jak vybudovat očkovací centrum, a jakým stylem očkovat. Každý si to centrum dělá více méně po svém. My máme kliku, že se toho ujala paní doktorka Weissová, která je organizačně velmi schopná. Taky je obrovská klika v tom, že nemocnice a město spolu velmi dobře spolupracují. Zapůjčili nám kulturní centrum Grand, kde jsou exkluzivní prostory na to, očkovat tolik lidí. Daří se nám očkovat až 500 lidí denně."

Podle doktora Matěje Falce tu už mají proočkovanou kategorii 70 plus.

Byl jsem vyčerpaný, umírali nám tři lidé za službu

Foto: Martin Pařízek,  Český rozhlas

Malá nemocnice ve Slaném měla původně 30 covidových lůžek. Během podzimu zjistili, že určitě stačit nebudou. Dnes je tu covidových lůžek 80. I doktor Falc pocítil vyčerpání.

"Jsme na interně zvyklí, že se nám občas stane, že někdo zemře, byť to samozřejmě není nikdy příjemné. Ale najednou se nám stávalo, že za tu službu umřeli dva či tři lidé. Tolik smrti vidět během tak krátké chvíle člověk nese hodně špatně. Já jsem koncem roku po nějakých třech měsících poprosil primáře Čermáka, zda by byl ochotný mě vystřídat. Už jsem byl hodně vyčerpaný nejenom z počtu hodin, které jsem odpracoval, ale zároveň i v určité depresi z toho, že jako lékař zklamávám, protože nejsem schopný těm lidem pomáhat. Šel jsem na klasickou internu a teď jsem se zase vrátil. Na tom covidu tam sundáte masku po šesti hodinách. Je to jako když šest hodin v kuse šnorchlujete. Člověk přijde domů a spí."

Co by vzkázal těm, kteří o koronavirových opatřeních rozhodují? Nedával by termíny.

"Tím, že řeknete tři týdny, pak řeknete dva týdny, lidem dáváte nějakou naději, že za dva týdny už bude dobře. Ono to nebude dobře ani za měsíc. Ty čísla tak rychle nevyklesají. Je třeba lidem říct, rozvolníme v momentu, kdy se uvolní kapacita míst na JIP, abychom věděli, že se o vás budeme moci postarat. Dávat časové limity je pro mě momentálně nesmysl a vede to k nedůvěře lidem vůči vládě."