Po Štěpánovi nejtvrdší stupeň PES. Silvestr oslavte v rodinném kruhu, žádá vláda

Ministr zdravotnictví Jan Blatný, foto: ČTK / Roman Vondrouš

Uzavřené obchody mimo potravin, lékáren a drogerii, omezené setkávání, zákaz nočního vycházení či zastavené lyžařské vleky. Kvůli nárůstu případů nemoci covid-19 platí v Česku od 27. prosince pátý, nejtvrdší stupeň protiepidemických opatření. Zatím do 10. ledna.

Foto: ČTK / Luboš Pavlíček

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) posun ze čtvrtého do pátého stupně navrhl kvůli vývoji epidemie covidu-19. "Podle modelů můžeme předpokládat, že kdyby nedošlo k nějakým opatřením, tak bychom na konci roku byli v situaci, kdy bychom měli 15 tisíc nemocných denně a v nemocnicích by bylo 7000 lidí,“ vysvětlil.

Opatření by podle něj měla zajistit, že bude diagnostikovaných maximálně 11 až 12 tisíc denně a v nemocnici mezi 4000 a 5000 lidmi. "Prosíme lidi, aby letos Silvestr oslavili spolu doma,“ dodal ministr.

Účinnost opatření je zatím nastavena do 10. ledna. Kabinet předtím v lednu vyhodnotí, zda bude jejich pokračování dál nutné. „Do 10. ledna žádné změny nepředpokládám. Chceme dát jasně najevo, že teď chceme zatáhnout za brzdu a udělat všechno pro to, aby došlo k poklesu,“ dodal ministr Blatný.

Foto: Benedikt Geyer,  Unsplash / CC0

Počítá se jen s nákupy základních potřeb a výdejem zboží objednaného přes internet. Podobně jako je to nyní v řadě ostatních zemí Evropské unie, kde jsou také zavřené obchody kromě prodejen základních potřeb. Velké supermarkety budou smět nabízet jen zboží, které je dostupné v otevřených malých obchodech, další nikoliv.

Pátý stupeň PES znamená také například shromažďování maximálně dvu osob, zákaz nočního vycházení od 21 do páté hodiny, ve stejnou dobu musí být také zavřená výdejní okénka restaurací. Provozovny služeb mají mít zavřeno kompletně.

Opět distanční výuka

Foto: Lenka Žižková

Omezení se připravují i pro školství. Ministr Robert Plaga (ANO) informoval, že v pátém stupni budou znovu téměř úplně uzavřeny také školy s výjimkou prvních a druhých tříd základních škol, mateřských a speciálních škol. Ostatní se v lednu do školy nevrátí. Po vánočních prázdninách je opět čeká distanční výuka.

Žáci a studenti základních, středních a vyšších odborných škol šli naposledy v tomto roce do školy v pátek. Na pondělí a úterý ministerstvo vyhlásilo dny boje proti covidu-19, a prodloužilo tak vánoční prázdniny, které měly původně začít od středy.

Kompenzace

Karel Havlíček,  foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) informoval, že podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu plnou náhradu komerčního nájmu. Nyní mohli čerpat 50 procent.
„Všechny uzavřené provozy, ať maloobchody, fitness či bazény dostanou kompenzaci,“ řekl vicepremiér.

Ministerstvo také podle něj připravuje program pro všechny zasažené provozy, kdy budou kompenzace počítány za uzavřené dny. Měl by fungovat na principu nedávno schváleného dotačního titulu COVID gastro.

„Myslíme si, že tím srovnáváme prostředí, a na žádosti podnikatelů, kteří chtěli, aby byly podmínky férové pro všechny, se domníváme, že jsme připravili dobré řešení,“ řekl Havlíček.

Specializované programy vláda dosud připravila pro stravovací zařízení, ubytovací služby, lázně, rekreační zařízení zaměřená na školy v přírodě, autobusové dopravce, vznikly také programy COVID kultura nebo COVID sport.