Nová opatření v Česku: Uzavřený maloobchod a služby, omezený pohyb

Roman Prymula, Karel Havlíček a Andrej Babiš, foto:  ČTK/Vít Šimánek

Česká vláda se kvůli špatné epidemiologické situaci rozhodla znovu zpřísnit opatření proti šíření koronaviru. Rozhodla uzavřít maloobchodní prodejny a služby a nařídila omezení pohybu a kontaktu s lidmi. Opatření potrvá do konce nouzového stavu 3. listopadu.

Foto: ČTK / Ondřej Deml

Obchody budou uzavřeny s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Volný pohyb osob je omezen na cesty do práce, za rodinou kvůli nutné pomoci blízkým, cesty k lékaři a nejnutnější nákupy.

Důvodem zpřísnění opatření je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dramatický nárůst nakažených v posledních dnech. „Ten nárůst je obrovský a bohužel opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, nezploštila křivku a vypadá to, že nefungují,“ uvedl. V Česku je nyní více než 113 tisíc nakažených.

Andrej Babiš,  foto:  ČTK/Vít Šimánek

Babiš se také omluvil občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných predikcí mohl zkolabovat v první polovině listopadu.

"Důvod, proč to děláme, je kapacita lůžek. I když máme jeden z nejrobustnějších zdravotnických systémů v Evropě, tak pokud bychom opatření neudělali, zdravotnický systém by zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu," uvedl. Připustil, že opatření jsou vyhlášena narychlo. "Ale nemáme čas," vysvětlil.

Kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent

Foto: ČTK / Ondřej Deml

Také podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) jsou přijatá opatření kvůli kapacitě nemocnic nezbytná. Připomněl, že v počtu hospitalizací je Česko na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. I navýšená v současné době o 10 tisíc lůžek by byla vyčerpaná podle něj kolem 8. až 10. listopadu.

Současnými opatřeními se podle něj zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, které je nyní 1,36. Kýžený stav je dostat ho na 0,8.

Hospitalizovaných je aktuálně přes 4400 lidí. Vláda je podle Prymuly připravená přesunout pacienty, kteří nevyžadují urgentní péči, do hotelů. „Připravujeme lázně, kam je také budeme moci přesunout, a úplně novou kapacitu v Letňanech s 500 lůžky s možností navýšení,“ řekl.

"O lockdownu bych nemluvil"

Roman Prymula,  foto: ČTK / Vít Šimánek

S tím, že v Česku nastává lockdown ministr zdravotnictví nesouhlasí.

„Celkový nárůst v Evropě je univerzální. Většina zemí zavádí poměrně přísná opatření, Skutečně bych nemluvil o lockdownu. Lockdown znamená uzavření celé společnosti, omezuje se průmysl, obchod a lidé mohou opustit příbytky do vzdálenosti třeba 300 metrů,“ uvedl.

S Prymulou souhlasí i premiér Babiš (ANO), podle něhož nelze české prostředí porovnávat například s Izraelem.

"To, co se stalo, jsme neočekávali v takovém rozsahu. Pokud ta opatření budou všichni dodržovat, tak to zvládneme. Pokud to budeme dodržovat, tak Vánoce budeme trávit v normálu,“ uvedl premiér.

Národní garda z Texasu a Nebrasky

Ilustrační foto: ČTK/Vostárek Josef

Premiér Andrej Babiš také uvedl, že se Česká republika kvůli vývoji epidemie obrátila na zahraniční partnery s žádostí o pomoc. Dodal, že by mělo přijet 28 amerických lékařů. Jejich příjezd z americkým velvyslancem Stephenem Kingem dojednal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podle ministerstva vnitra vyšle zdravotníky Americká Národní garda z Texasu a Nebrasky. Ministr zdravotnictví Prymula doplnil, že je o lékaře, kteří mají zkušenosti s bojem proti covid z USA. Přiletět by měli příští týden. Vybaveni budou vlastními ochrannými pomůckami. V Česku by se podle Prymuly měli zapojit do péče v některém zdravotnickém zařízení. "Tam, kde bude chybět personál," uvedl.

O další pomoci jedná Česko na úrovni Evropské unie i Severotlantické aliance. Ta by mohla Česku poskytnout plicní ventilátory.

Nová opatření platí od čtvrtka do konce nouzového stavu 3. listopadu. Zda ale poté nouzový stav opravdu skončí, není jisté. V pátek 30. října se vláda rozhodne, zda požádá Poslaneckou sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav. Podle premiéra Babiše bude záležet na vývoji epidemie.