BIS varuje ve výroční zprávě před čínskými a ruskými špiony

V Česku jsou nejaktivnější ruské a čínské zpravodajské služby. Vyplývá to z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2019. Zatímco čínští zpravodajci se v minulém roce snažili intenzivně ovlivňovat českou akademickou sféru a budovat pozitivní obraz země, ruští špioni usilovali o destabilizaci. Čínské zpravodajské služby loni při své činnosti využívaly tradiční krytí jako diplomaté, novináři či akademici, ale i moderní zpravodajské metody, píše BIS. "Zajímaly se o rozličné obory a využívaly otevřenosti českého prostředí k nabídce čínských investic," stojí ve výroční zprávě. Čínští zpravodajci se podle kontrarozvědky loni také intenzivně angažovali v české akademické sféře. Zájem čínských zpravodajců cílil podle BIS na technologická témata, vojenství, bezpečnost, infrastrukturní projekty, zdravotnictví, ekonomiku, životní prostředí, ale i témata mezinárodní i domácí politiky.

Účinné omezení činnosti příslušníků ruských tajných služeb v Česku je podle BIS mimořádně obtížné kvůli dlouhodobě velkému rozdílu ve velikosti diplomatických misí ČR a Ruska v druhé zemi. Počty příslušníků ruských zpravodajských služeb s diplomatickým krytím zůstávají v ČR již několik let relativně stabilní, píše česká kontrarozvědka. BIS uvedla, že v předchozích letech registrovala snahu ruského ministerstva zahraničních věcí a civilní rozvědky ovládnout dění v ruskojazyčné komunitě v Česku, zejména skrz podporu prokremelské části diaspory.

BIS: Loni byly odhaleny i kyberútoky na zastupitelské úřady i MZV

BIS ve zpávě také uvedla, že v loňském roce byly odhaleny dva případy, kdy hackeři pronikli do sítě zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Při vyšetřování dřívějšího útoku na ministerstvo zahraničních věcí pak byl nalezen i malware připisovaný kyberšpionážní skupině spojované se státním aktérem. Kontrarozvědka před rokem uvedla, že v roce 2018 vyšetřovala napadení neutajované sítě ministerstva zahraničí pravděpodobně ruskými aktéry. "V průběhu roku byla odhalena pokračující kompromitace zmíněné sítě i malwarem připisovaným kyberšpionážní skupině jiného státního aktéra," stojí ve výroční zprávě v kapitole "ruské a čínské kyberšpionážní aktivity". Kyberútoky státních aktérů se nevyhnuly ani zastupitelským úřadům ČR v zahraničí. "V roce 2019 byly odhaleny dva případy jejich kompromitace," uvádí BIS.