BIS: Zadrželi jsme Brita, který chtěl diskreditovat české úřady

Bezpečnostní informační službě a policii se loni v červnu podařilo zadržet britského novináře Mahmooda Mazhera, který se údajně pokoušel diskreditovat české úřady. Podle mluvčího služby Jana Šuberta chtěl reportér bulvárního nedělníku dokázat, že je možné do Česka tajně přijet, páchat v zemi trestnou činnost a posléze odjet do zahraničí. Všechny tři návštěvy Brita v České republice však policie i BIS sledovaly a muž byl nakonec loni v červnu zadržen na pražském ruzyňském letišti, informoval v úterý ČTK Šubert.

Mazher, který pracoval pro bulvární nedělník News of the World, se údajně vydával za Pákistánce s britským občanstvím. V Česku podle Šuberta jednal s lidmi z balkánských zemí, které policie podezírá z distribuce falešných dokumentů. Po republice prý cestoval s manželkou a dítětem. Kromě obchodování s pasy chtěl Brit podle BIS dokázat, že lze od mafie snadno získat i pravé či falešné lékařské diplomy či potvrzení o lékařské praxi v některé pražské nemocnici. Na základě jeho cest do Prahy vycházely v News of the World články, které hlásaly, že v Česku je snadné a levné podvádět bezpečnostní systém. "Všechno je o penězích. Český doklad je nejlevnější cesta," citoval podle BIS loni v květnu britský nedělník jednoho zločince v Praze.

Po zadržení Mazher českým vyšetřovatelům řekl, že v zemi sháněl materiál pro další reportáže, které by ukázaly, že české úřady nejsou schopny odhalit praktiky mafiánského podsvětí. Při zadržení měl u sebe tři padělané doklady na pákistánské jméno, diplom z lékařské fakulty Univerzity Karlovy a potvrzení o lékařské praxi v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. S ním byl zadržen i britský fotograf Conrad Brown ze stejného týdeníku. "Byli do té doby přesvědčeni, že vodí bezpečnostní složky za nos," komentoval případ Šubert. Po výpovědi před komisařem policie oba cizince propustila, odletěli do Velké Británie.

Na otázku, proč BIS zveřejnila informace o případu až s půlročním zpožděním, Šubert ČTK řekl, že policie ještě vyšetřovala další okolnosti. Kriminalisté později zatkli dva údajné padělatele cestovních pasů, se kterými se Brit sešel. V bytě jednoho z nich policie našla 20 pasů ze zemí bývalé Jugoslávie a téměř půl kilogramu heroinu.