Blatný: V březnu dorazí přes milion dávek vakcíny, v dubnu 2 mil

V březnu má do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700.000 od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu mají přijít celkově dva miliony dávek, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Cílem je podle něj v březnu podávat alespoň 35.000 dávek vakcíny denně, v dubnu pak 100.000. Pomoc jiných zemí s českými pacienty s covidem-19 zatím ČR nevyužila, řekl ministr Blatný. Mechanismus je pro případ potřeby připraven.

Tempo očkování v ČR zrychluje, ve čtvrtek bylo naočkováno 31.376 lidí, dosud nejvíce. Od 27. prosince loňského roku, kdy očkování v Česku začalo, aplikovali zdravotníci celkem 771.223 dávek některé ze tří používaných očkovacích látek. Obě dávky, které mají zajistit maximální účinnost, dostalo 255.480 lidí. Do očkování proti covidu-19 je zapojeno přes 2000 ordinací praktických lékařů. Zaregistrovalo se u nich přes 120.000 lidí.

Firmy by podle Blatného měly co nejvíce využívat samotestování na covid, nebo závodní lékaře. Síť odběrových center není možné rozšířit, řekl ministr. Zdravotníci v nemocnicích dostanou odměny, které jim ministerstvo přislíbilo za jejich pracovní nasazení během koronavirové pandemie, v květnové výplatě. Měli by obdržet částku srovnatelnou s loňskem, dodal ministr. Loni zdravotníci v nemocnicích obdrželi za jarní měsíce navíc 75.000 korun hrubého.

Pracovní povinnost v nemocnicích, kterou by pro studenty medicíny měla dnes nařídit vláda, by se neměla týkat prvních a šestých ročníků. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ministerstvo chce povolat i některé středoškolské studenty. Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) s návrhem  na nařízení pracovní povinnosti pro studenty zdravotnických oborů nesouhlasí. Vyzvala proto vládu, aby se studenti mohli zapojovat do pomoci dál dobrovolně, tak jako jich to řada po celý uplynulý rok dělala. Nařízení pracovní povinnosti podle komory přestavuje pro studenty velký zásah do studia i osobního života.