Blatný: Očkování prioritních skupin bude hotové v březnu

Očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600.000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Mimo jiné jde o zdravotníky, kteří pečují o covidové pacienty, a lidi nad 80 let. Ministr také zopakoval, že rezervační systém pro očkování proti covidu-19 bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní pak od 1. února. Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, senioři v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci.

Následně budou mezi prioritními skupinami také praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému. Rychlost očkování bude podle ministra ovlivňovat především to, jak rychle budou do ČR dodávány vakcíny od výrobců. Ministerstvo bude každý čtvrtek zveřejňovat údaje o dodávkách vakcíny a o počtu očkovaných.

Poté, co bude od února spuštěn centrální rezervační systém, se budou moci zaregistrovat i lidé, kteří nepatří do prioritních skupin. Podle ministra budou zařazeni do systému, ale bude jim přidělen termín až poté, co budou naočkováni lidé z prioritních skupin. Lidé budou muset uvést svůj věk, zaměstnání a případné onemocnění, kterým trpí. Poté jim přijde potvrzovací e-mail nebo sms. Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta, dodal Blatný.

Tento a příští týden bude ministr Blatný řešit změny ve vládních opatřeních. Od stupně 4 níž by se mohla některá opatření zmírnit pro lidi, kteří jsou testovaní jako negativní, případně jsou očkovaní.

Na připomínkování očkovací strategie je málo času, míní hejtman Půta Libereckému hejtmanovi Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj) přijde postup při vytváření očkovací strategie zvláštní. Na její připomínkování mají kraje podle něj málo času. Za zásadní problém nadále považuje také nedostatek vakcíny, řekl ČTK. Zástupcům krajů a Prahy dnes vládní politici představili aktualizovanou očkovací strategii a plánovaný rezervační systém. "Strategii dnes představují na tiskovce, my to máme připomínkovat do pátku. Komentovat něco, co jsem neměl šanci číst, není úplně rozumné," uvedl Půta.

Z pohledu Prahy je zásadní, aby při očkování proti covidu-19 měl hlavní slovo krajský koordinátor a po doručení dávek nezasahovali do jejich distribuce vládní politici. ČTK to po on-line jednání hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) řekl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Do Prahy by podle primátora mělo v lednu dorazit 40.000 dávek vakcíny. Město pro očkování využije i vlastní mobilní týmy.

Nový parametrem systému PES budou hospitalizace Novým parametrem systému PES bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška podíl hospitalizovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním. Všechny další parametry kromě podílu pozitivních testů zůstávají beze změny. Řekl to na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.

"Nový parametr velmi dobře odráží nálož viru v populaci, ale především to, jakým způsobem je zatížený náš zdravotní systém a můžeme-li očekávat spíš zlepšení nebo zhoršení," uvedl Blatný. Podle něj všechna opatření směřují právě k tomu, aby nebyl zahlcen zdravotní systém. Právě nová metoda testování podle Duška zásadně změnila strategii testování. Nyní se podle něj testuje asi 30.000 lidí metodou PCR a stejný počet antigenními testy.