Ministr Blatný končí, nastupuje šéf vinohradské nemocnice Petr Arenberger

Jan Blatný, foto: ČTK / Michaela Říhová

Skončil už čtvrtý ministr zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše (ANO). Prezident odvolal z funkce Jana Blatného a na jeho místo jmenoval ředitele vinohradské nemocnice Petra Arenbergera.

"Chtěl bych vám sdělit, že pan prezident mě na žádost pana premiéra dnes odvolal. Jako důvod vidím politické rozhodnutí, na které má jistě pan premiér právo. Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě své odbornosti a rozhodoval jsem se na podkladě odborných dat a analýz. Dá se to snad i interpretovat tak, že i pan premiér se už domnívá, že jsme z nejhoršího venku," řekl na tiskové konferenci Jan Blatný (za ANO).

O odvolání se dozvěděl v úterý večer od Babiše, který ho pozval na osobní schůzku. Ještě po úterním jednání vlády Blatný řekl, že o jeho výměně, o které spekulovala celý den média, se na několika jednáních s Babišem do té doby nehovořilo.

Blatný: Stojím si za používáním schválených vakcín

Petr Arenberger,  foto: ČTK/Roman Vondrouš

Na dotaz, jestli mu těch pět měsíců na ministerském postu za to stálo, řekl, že určitě a že toho nelituje. Blatný nechtěl komentovat, zda končí na přání prezidenta. Zeman zhruba před měsícem řekl, že by Blatný měl odejít kvůli názoru na ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. K tomu se ministr vyjádřil i po svém odvolání.

"Celou dobu jsem si stál za používáním schválených vakcín. Jen tak mohu lidem zaručit, že jsou pro ně bezpečné, vyzkoušené a že opravdu fungují. Podobně je to i s léky proti covidu. Umožnili jsme léčbu protilátkovými léky po odborné diskuzi s cílem chránit zdraví pacientů. Pro mě jako lékaře je stejně důležité jako to, zda lék funguje, i to, že si musím být stoprocentně jistý, že nejenom pomůže, ale také neublíží."

Ruskou a čínskou vakcínu zmínil Zeman i při jmenování Arenbergera

Odvolaný ministr Blatný byl před svým nástupem do vlády dětský hematolog v Brně. Nový ministr Petr Arenberger je dermatolog a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Prezident Miloš Zeman při jeho jmenování uvedl, že nastupuje ve velmi těžkých dobách.

Petr Arenberger,  Miloš Zeman,  foto: ČTK/Roman Vondrouš

I při jmenování hovořil o tom, že ministr Blatný blokoval přísun vakcín z Ruska a Číny. Arenberger se nemá podle jeho slov nechat otrávit ideologickou hysterií.

"Bohužel váš předchůdce a ředitelka Státního úřadu pro kontrolu léčiv tento proces blokovali. Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí ČR a nese spoluzodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají, jenom za dnešek jich bylo asi 150."

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po uvedení do úřadu řekl, že chce do ČR dostat hlavně registrované vakcíny.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala poznamenal, že způsob odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ukazuje, v jakém rozkladu se současná vláda nachází. Změna má podle něj zakrýt neschopnost kabinetu a selhání politiky premiéra Andreje Babiše (ANO). Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka ocenil Blatného snahu komunikovat s opozicí. Zástupci KSČM na tiskové konferenci ve Sněmovně kritizovali Blatného předpojatost vůči některým vakcínám proti covidu-19.

Politologové: Blatný je odvolán v okamžiku, kdy se zvládlo to nejhorší

Andrej Babiš,  Petr Arenberger,  foto: ČTK/Roman Vondrouš

Politolog Lukáš Valeš v České televizi řekl, že překvapením bylo, jakým způsobem a jak rychle bylo odvolání provedeno.

"Paradoxně pan ministr Blatný je odvolán v okamžiku, kdy se podařilo zvládnout to nejhorší. Asi těžko mu můžeme vyčítat neschopnost. Takže se můžeme jen domnívat a spekulovat. Je to tolik diskutovaná vakcína Sputnik, která mu srazila vaz, když ministr opakovaně odmítl, aby se tady očkovalo látkou, která není schválená Evropskou lékovou agenturou? Nebo je to snaha pana prezidenta zasáhnout do vývoje? Víme, že Pražský hrad informoval paradoxně jako první o tom, že bude jmenován nový ministr. Nebo je to snaha pana premiéra Babiše odvést pozornost od neúspěchu na Evropské radě ohledně dodávky vakcín? Těch důvodů je možných spousta, ale my nevíme, který byl ten zásadní, protože těch informací je jako šafránu."

Také analytik Lukáš Jelínek si myslí, že za odvoláním, o kterém se už dlouho spekulovalo, nemohly stát profesní důvody. Jak řekl v České televizi, domnívá se, že šlo o strategické rozhodnutí před říjnovými volbami.

"Je jenom otázka, nakolik se ukáže pan Arenberger lepším politikem, než pan Blatný. Pan Blatný doplatil na to, že za sebou nemá politické krytí, že nemá žádné politické zkušenosti, že v okamžiku, kdy se dostal do konfliktu, ať už s předsedou vlády nebo s kýmkoliv dalším, tak nebyla politická síla, která by se jej zastala. Bude zajímavé, jestli si v tomto bude pan Arenberger počínat opatrněji, a nebo jestli, což je také dost pravděpodobné, se bude konfliktům vyhýbat a bude spíše respektovat přání a představy předsedy vlády."

V Babišově koaliční vládě skončilo za více než dva roky a devět měsíců již deset ministrů. Spekulovalo se také o konci ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Za něj se však v úterý postavili rektoři, další zástupci vysokých škol a řada profesních organizací. Ocenili ho jako dobrého ministra a upozornili, že jeho výměna by v současné krizi byla nezodpovědná.