V evropském žebříčku vakcinace je ČR třetí od konce, vláda představila plán očkování

Foto: ČTK/Miroslav Chaloupka

Nemocnice v Česku jsou na hranici svých kapacit. Dochází jim lůžka intenzivní péče a vyčerpaní jsou i zdravotníci. Vláda se proto rozhodla zpřísnit opatření. Podle odborníků je řešením situace plošné očkování. Problémem je ale nedostatek vakcín. Česká vláda požádala o pomoc ostatní země Evropské unie. Představila také plán očkování od března - rozšíří se na další skupiny obyvatel.

Francie poskytne České republice v polovině března 100 tisíc dávek vakcíny. Informoval o tom tento týden premiér Andrej Babiš (ANO). Do Česka už armáda přivezla také 5 tisíc darovaných dávek vakcíny z Izraele. Naočkováni jí budou vojáci, kteří slouží v nemocnicích u pacientů s covidem-19.

V Česku se od konce prosince očkuje vakcínami tří firem, a to Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Vláda ale čelí kritice, že se očkuje pomalu a že se nezvládá dodávané vakcíny využít. Proti tomu se ohradil premiér Babiš. Upozornil, že do 25. února do země dorazilo přes 870 tisíc dávek vakcín a bylo podáno přes 620 tisíc očkovacích látek.

Jan Blatný,  foto: ČTK/Kateřina Šulová

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se zase ohradil proti informacím, že ve skladech leží kolem 180 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca. „Žádné vakcíny nejsou ve skladech ministerstva ani vlády. Všechny vakcíny, které jsou v ČR, jsou odvezeny na kraje,” prohlásil.

Ministr také zdůraznil, že v Česku je naočkováno šest procent populace, což se podle něj nijak nevymyká okolním státům. V žebříčku vakcinace v Evropě, tedy počtu vyočkovaných dávek na 100 obyvatel je ale Česká republika třetí od konce, před Lucemburskem a Nizozemskem. Před Českem jsou i Slováci a Maďaři. Nárůst očkování v Česku se očekává v jarních a letních měsících, kdy do země dorazí největší dodávky vakcín.

Zapojení praktických lékařů

Vláda už představila plán, jak se bude v Česku očkovat od března. Zatímco dosud se očkují především zdravotníci, klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a senioři nad 80 let, od března se na vakcinaci mohou hlásit i lidé ve věku nad sedmdesát let - v Česku jde o zhruba milion obyvatel.

Začne také očkování zaměstnanců ve školství. „A to přesto, že se školy neotevřou, protože je potřeba na tři týdny udělat zásadní změnu přístupu k epidemii,“ vysvětlil ministr Blatný. Očkování učitelů by se mělo stihnout zhruba za měsíc, aby se usnadnil návrat žáků a studentů do škol.

Foto: ČTK/Luděk Peřina

Celý proces proočkování obyvatel se má urychlit tím, že se do očkování zapojí také praktičtí lékaři. Ti mohou denně naočkovat celkem 50 tisíc lidí. K dispozici by měli mít kvůli snadnému skladování především vakcínu od firmy AstraZeneca.

Podle Sdružení praktických lékařů si ale lidé na samotnou vakcínu u nich ještě počkají. „Není příliš pravděpodobné, že by mnoho praktiků hned 1. března očkovalo, nebudou mít očkovací látky a stříkačky," řekl Českému rozhlasu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Naplno se podle něj očkování v ordinacích rozběhne v dubnu.

Vláda plánuje, že pokud nedojde k něčemu neočekávanému, mělo by být do konce léta proočkováno 60 až 70 procent dospělé populace.