Očkování proti covidu se rozbíhá. Prezident lékařské komory kritizoval jeho nepřipravenost

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Na očkování proti covidu se v centrálním systému od pátku zaregistrovalo víc než 155 tisíc lidí nad 80 let. Termín na očkování dostalo zhruba 45 tisíc z nich.

Jaroslav Lorman | Foto: Česká televize,  ČT24

Seniorů nad 80 let žije v Česku zhruba 441 tisíc. Začátek očkování provázely technické problémy. Byl přetížený web i telefonní linka. Zpožďovalo se doručování přístupových údajů do mobilu. Volné termíny se velmi rychle vyčerpaly. Jak uvedl ředitel seniorské organizace Život 90 Jaroslav Lorman, problém s registrací a rezervací by mohli mít imobilní senioři.

"Ti lidé mají problém se tam dostat. Budou vznikat seznamy lidí, kteří budou žádat o mobilní tým, nebo pro ně budeme hledat pomoc, nějakou dopravu, aby se dostali na očkovací místa. Na to se vůbec nepamatuje."

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Dolaďovat se budou i další problémy. Lidé si například stěžovali, že očkovací místa nebyla v areálu nemocnic dostatečně označena, a oni bloudili. Kritizovali plné chodby a stalo se, že na očkování chodili i senioři, kteří nebyli registrovaní. Bez registrace však očkování dostat nemohou. "Posíláme je domů, někteří jsou agresivní a vzniká z toho chaos," uvedla mluvčí nemocnice svaté Anny v Brně Dana Lipovská.

Chystají se další funkce systému

Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla řekl, že prvotní technické potíže, které provázely spuštění systému, se podařilo odstranit a teď se pracuje na nových funkcích. První z nich má nabídnout možnost podívat se na kompletní přehled toho, jak mají očkovací centra volno.

Jan Grolich,  foto: Aleš Winkler,  archiv ČRo

Právě nemožnost zjistit, kolik volných termínů jednotlivé nemocnice nabízí, kritizoval jihomoravský hejtman Jana Grohlicha z KDU-ČSL.

"Někdo v kraji ten přístup mít musí. My nemůžeme plánovat, když tyto informace nemáme. Pokud chceme vědět, jaká nemocnice má jaké kapacity, tak musíme pořád dokola ředitelům volat a takhle to fungovat prostě nemůže."

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se mohou lidé starší 80 let k očkování přihlásit kdykoliv, třeba i za týden. Uvedl, že systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně. Kromě očkování seniorů pokračuje i očkování zdravotníků, zaměstnanců a klientů domovů pro seniory.

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Proti koronaviru bylo v Česku podle premiéra Andreje Babiše (ANO) očkováno přes 108 tisíc lidí. Česko má podle premiéra objednáno zhruba 20 milionů vakcín. Firma Pfizer však oznámila, že nyní sníží dodávky do EU. Česko tak dostane o 40 procent méně, než objednalo. Firma však EU ujišťuje, že nasmlouvané vakcíny na letošní první čtvrtletí, budou doručené.

Očkování kritizoval prezident lékařské komory Milan Kubek

Vládu kritizoval prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Očkování, není podle něj dostatečně připravené. Aby se do podzimu podařilo naočkovat na 7 milionů lidí, bude nejpozději od března potřeba vakcínu každý den dát sedmdesáti tisícům lidí, řekl Kubek ve vysílání televize Prima.

Milan Kubek | Foto: Dana Špicarová,  Český rozhlas

"To samozřejmě mohou zvládnout jenom ta velká očkovací centra doplněná o nějaké mobilní týmy a tak dále. Nebýt nemocnic, tak se to očkování u nás vůbec nerozběhlo. To si řekněme na rovinu, protože nebylo připraveno vůbec nic."

Při očkování proti koronaviru zatím ze všech zemí postupuje nejrychleji Izrael, který naočkoval více než 25 procent obyvatel. V zemích Evropské unie je na tom nejlépe Dánsko, které dosud naočkovalo přes 2,5 procenta populace, následuje Malta a Slovinsko.