Do konce léta by mohlo být naočkováno 5 milionů lidí v Česku

Foto: ČTK / Dalibor Glück

Nejdřív registrace, pak rozdělení do prioritních skupin a následně termín na očkování. Aktuální vakcinační strategie počítá se čtyřmi fázemi očkování. Po přípravné se nyní očkují nejrizikovější skupiny, ve třetí fázi mají přijít na řadu senioři nad 65 let nebo lidé zajišťující kritickou infrastrukturu. Jako poslední budou očkováni mladší lidé.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

"Pro lidi, kteří nemají vůbec žádné zdravotní problémy a jsou mladí, tak na ně se pravděpodobně dostane vakcína někdy na přelomu jara léta. Spíš bych řekl během léta," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Očkování obyvatel z rizikových skupin by podle něj mělo být dokončené v březnu. Poté přijde řada na ostatní, kteří se dobrovolně rozhodli pro očkování.

Registrovat se sice mohou už od února, ale podle ministra jim bude přidělen termín až poté, co budou naočkováni všichni lidé z ohrožených kategorií. Podle vakcinační strategie by na první zdravé, neprioritní občany měla přijít řada nejdříve v dubnu.

"Předpokládáme, že tu kýženou část populace - kolem 5 milionů lidí bychom měli být schopni proočkovat zhruba do konce léta," uvedl Blatný.

Foto: ČTK / David Taneček

Rychlost očkování bude podle něj záležet na tom, jak budou do Česka dodávány vakcíny od výrobců. Aktuální údaje o jejich dodávkách a počtu naočkovaných by mělo ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat každý čtvrtek.

Kraje centrální řízení většinou uvítaly

Kraje většinou centrální řízení očkování uvítaly. Mají ale i připomínky. Za nejdůležitější považují, aby byl celý systém jednotný. Za problém pak nedostatek vakcíny.

"V této fázi se s návrhem a strategií ministerstva ztotožňuji, také souhlasím s nutností vakcinaci koordinovat centrálně," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Za důležité považuje do očkování zapojit v rámci možností praktické lékaře. V Ostravě chce kraj zřídit velké očkovací centrum. Zvažuje také fungování očkovacích stanic v obcích s rozšířenou působností.

Jan Schiller,  foto: Jan Bachorík,  archiv ČRo

"Vadí nám to, že centrální systém nám má nastavovat, jak my budeme očkovat. Bez ohledu na to, jak jsme na to připraveni, jak jsme vybaveni vakcínami, jak jsme vybaveni personálem, jak jsme vybaveni technicky," vyjmenoval nedostatky hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) s tím, že takové věci si musí řídit kraj.

Varoval také před nestabilitou dodávek vakcín. Podle něj je to to nejhorší, co může nastat. Pozdější dovoz vakcín může zkomplikovat celý proces očkování v regionu, řekl. Zatímco první dodávka s vakcínou na očkování proti koronaviru dorazila do Ústeckého kraje později, druhá dodávka dorazila naopak o dva dny dřív.

Očkovací centra

Areál polní nemocnice v pražských Letňanech,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Stát dál počítá s možným zřízením očkovacích center i v polních nemocnicích v Praze a Brně. Řekl to ministr zdravotnictví Jan Blatný. Areál s pěti sty lůžky v pražských Letnaněch je zakonzerovovaný a hlídá ho vojenská policie. Armáda ho ale může zprovoznit v krátké době.

Jak rychle je armáda schopná k očkování nemocnici přizpůsobit, přiblížil Českému rozhlasu ředitel Agentury vojenského zdravotnictví ministerstva obrany Zoltán Bubeník.

Zoltán Bubeník,  foto: archiv Ministerstva obrany ČR

"Myslím si, že je to otázka několika dnů. Přece jen čistý nemocniční provoz musí mít některé prostory, které budou vyčleněny jako kóje pro očkování jednotlivých pacientů. Samozřejmě bychom určitým způsobem museli přeskládat i rozložení personálu. Využít pro očkování specialisty ARO nebo chirurgy je příliš drahý luxus, takže by se uvažovalo spíše o začlenění vojenských praktiků."

Na očkování by se podle něj musel vyčlenit dodatečný prostor nemocnice. "Nemocnice je uzpůsobená tak, že má hlavní lůžkovou část. Část prostor by se předělala jednak na čekárnu, jednak na prostor, kde si lidé mohu lehnout a počkat po očkování," doplnil Bubeník.