Česko má objednanou vakcínu proti covidu pro 5,5 milionu lidí. O dalších milionech jedná

Foto: Daniel Schludi, Unsplash / CC0

Česko má objednanou vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Bude stát 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci.

Jan Blatný,  foto: ČTK/Kateřina Šulová

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jednají země EU o dodávce vakcíny se sedmi výrobci, koupit je musí jen v případě, že projdou všemi testy a budou schválené. Očkování by v Česku mělo být pro všechny hrazené z veřejného zdravotního pojištění a dobrovolné. Je to cesta, jak dostat očkování k více lidem.

Přednostně bude určeno pro rizikové skupiny a zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a další pro stát důležitá povolání. První vakcíny by se mohly podle odborníků v Česku objevit už v únoru a imunitu poskytnout na rok.

Část obyvatel má k vakcíně nedůvěru

Podle průzkumů má část obyvatel k nové vakcíně nedůvěru a očkování nechce. Ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček si však nemyslí, že by Češi nové vakcíny proti covidu 19 odmítali.

Foto: Angelo Esslinger,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

"Máme občas tendenci mluvit o tom, že Češi jsou velmi skeptičtí k očkování. Já si to úplně nemyslím. Když se podíváme na jiné typy očkování, tak spíš patříme k lepšímu evropskému průměru, před deseti lety bych řekl k evropské špičce. Ale vůle nechat se očkovat klesá, to tam určitě je. Vše je závislé od toho, jakým způsobem bude ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav a další významní hráči, kteří mají na starosti všeobecnou informovanost veřejnosti postupovat."

Jako příklad uvedl Velkou Británii, která není na špičce očkování v Evropě, ale díky dobré kampani má zájem o očkování až 70 procent veřejnosti.

Vláda bude mít za dva týdny vakcinační strategii

Jakub Dvořáček,  foto: Marián Vojtek,  ČRo

Podle ministra Blatného jsou vakcíny pro dalších 10,6 milionu obyvatel v záloze od dalších výrobců. Měla by tak být až pro 16 miliónů lidí, což je víc než obyvatel Česka. Podobný přístup zvoliy podle ministra i jiné země. Do dvou týdnů by měla být vládě předložena vakcinační strategie, která stanoví postup pro pořadí různých skupin obyvatelstva při očkování.

Jak dodal Jakub Dvořáček, v sousedním Německu již mají připraven precizní plán.

"Hovoří se v něm o tom, jak jednotlivé výrobní závody a podniky budou přistupovat k očkování. To si myslím, že by mělo hned následovat. A my, protože jsme velmi provázaní na německou ekonomiku, a nejen německou, měli bychom konat stejně rychle jako ty odběratelské státy, aby nebyly narušeny dodavatelské řetězce."

Vakcíny mají účinnost kolem 90 procent

Vakcíny od různých výrobců vyžadují rozdílné skladování. Například vakcína od firmy AstraZeneca se skladuje v lednicích, látka od společnosti Pfizer se musí uchovávat při minus 70 stupních a do Česka dorazí v kufřících se suchým ledem. Jak uvedla místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová, bude třeba, aby lékaři na to měli vybavení.

Ilustrační foto: pearson0612,  Pixabay / CC0

"Ono to nebude jenom o tom aplikovat tu vakcínu. Oni budou muset být vybaveni na její uchování. A současně také musí mít kontrolu a dohled nad tím pacientem, který bude moci zavolat, pokud by došlo k nějaké, byť i třeba očekávané reakci, ale zvýrazněné."

Podle testů jsou vakcíny bezpečné a s vysokou účinností. Například očkovací látka společností Pfizer a BioNTech má účinnost kolem 95 procent a vakcína společnosti AstraZeneca průměrně 70 procent. Při změně dávkování - pokud je pacientovi nejprve podána polovina dávky a za měsíc plná dávka - se účinnost zvyšuje na 90 procent. To jsou výsledky, které překonaly očekávání.