Blatný: V dubnu dorazí do ČR až 40.000 vakcín Johnson & Johnson

Vakcíny od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka dorazí, bude to až 40.000 dávek. Poslancům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl to v souvislosti s úterním vyjádřením premiéra Andreje Babiše (ANO), že vakcína od americké firmy dodána v příštím měsíci do Česka nebude. Vakcína proti covidu od firmy Johnson & Johnson měla být podle původních vyjádření Blatného dodávána do Evropské unie od 16. dubna. Do unie měly směřovat celkem tři miliony dávek, v květnu 13 milionů a v červnu 39 milionů. Česko má objednány dva miliony dávek této jednodávkové vakcíny, kterou mají aplikovat praktičtí lékaři.

Lékař: Odbornosti, které dávají kódy k očkování, budou přibývat

První chroničtí pacienti mladší 70 let se dnes začali registrovat k očkování proti covidu-19 díky kódům od ambulantních specialistů. Lékaři to podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka vítají. Odbornosti a diagnózy by se měly ještě doplňovat, přislíbilo to ministerstvo, řekl ČTK. V současné době kódy mohou dávat lékaři z 15 odborností. Dostávají je například lidé s rakovinou, cukrovkou nebo obezitou a s dalšími vážnými nemocemi srdce, plic, jater nebo ledvin.

"Je něco jiného, když vybíráte z lidí nad 80 nebo i nad 70 let, kde je větší nemocnost. Ale když jdete do mladších ročníků, kde je velké procento zdravých, tam je selekce potřeba," uvedl Jojko. Vítá proto, že chroničtí pacienti dostali přednost před mladšími věkovými skupinami, které by se měly začít hlásit po Velikonocích.