V Česku zdravotníci vyočkovali přes dva miliony dávek vakcíny

Alespoň jednu dávku vakcíny proti onemocnění covid – 19 dostalo přes 1,34 milionu lidí, obě potřebné dávky má 692.274 obyvatel Česka, kde žije 10,7 milionu lidí. Od konce prosince, kdy se v zemi začalo očkovat, podali zdravotníci k pátečnímu večeru přesně 2,036.800 dávek. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Téměř 77 procent dosud podaných vakcín je od společností Pfizer/BioNTech, necelých 13 procent od AstraZeneky a víc než deset procent od firmy Moderna. Ve druhé polovině dubna by měly dorazit také první dodávky od firmy Johnson & Johnson, které stačí na rozdíl od látek ostatních výrobců podat jen jednu dávku.

Přednostně jsou v současnosti očkovaní lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému. Od pondělí se budou moci k očkování registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup. Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) odhaduje, že by do konce června mohlo být naočkováno 58 procent dospělé populace.