UA POINTy. V krajích budou fungovat speciální ambulance pro péči o ukrajinské uprchlíky

Z Ukrajiny do Česka se postupně přesouvají další a další lidé, kteří utíkají před ruskou agresí. Fakultní nemocnice začínají plánovat vznik speciálních nízkoprahových ambulancí zajišťující zdravotní péči pro ukrajinské uprchlíky, takzvané UA POINTy. O jejich zřízení rozhodlo ministerstvo zdravotnictví. Rezort doporučuje otevřít tyto speciální ambulance i v krajích, kde fakultní nemocnice nejsou.

Fakultních nemocnic zřizuje ministerstvo 11. Kromě pěti v Praze jsou také dvě v Brně, v Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a Plzni. Smyslem zřízení nízkoprahových ambulancí je zajištění plynulého procesu poskytování zdravotních služeb osobám z Ukrajiny, které nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární péče.

Foto: René Volfík,  Radio Prague International

„Je zcela klíčové zajistit dostupnost péče pro uprchlíky z Ukrajiny. Nastavujeme proto systém, který bude funkční po celé České republice a nebude mít vliv na kvalitu a dostupnost zdravotní péče pro české občany,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

V UA POINTech bude poskytována lékařská pohotovostní péče pro dospělé, pro děti a dorost z Ukrajiny a v případě zvýšeného zájmu i gynekologicko-porodnická ambulance. Na místě budou zajištěny i tlumočnické služby.

Teď nemocnice pečují o ukrajinské pacienty v běžných ambulancích. Třeba v Praze, kde pobývá více než 36.000 ukrajinských migrantů, jich ošetří desítky denně. Podle ředitele pražské Všeobecné fakultní nemocnice Davida Feltla jejich ošetření trvá déle, protože nemají zdravotnickou dokumentaci a problémem může být i jazyková bariéra.

„Řešíme to několika způsoby, máme nasmlouvané nějaké překladatelské služeb po telefonu. Ministerstvo vydalo informační karty, to musím říct, že je dobrá věc. Jsou tam nějaké základní fráze v ukrajinštině. Pak pochopitelně používáme i ukrajinské zaměstnance,“ popsal Českému rozhlasu.

Hospitalizace krajinských pacientů nemocnice zvládají

Co se týče hospitalizací příchozích pacientů z Ukrajiny, jejich počet zatím nepředstavuje pro nemocnice zátěž, shoduje se na tom většina z nich. Jedná spíše o jednotlivce. Například v nemocnicích v Královéhradeckém kraji je zatím hospitalizováno jen několik pacientů z Ukrajiny. Podobná situace jako v krajských nemocnicích je i v hradecké Fakultní nemocnici.

„Fakultní nemocnice Hradec Králové eviduje v posledních dnech pouze jednotlivé případy hospitalizovaných občanů Ukrajiny. Například se jednalo o pacienty s plicní embolií. Další jsou objednaní do specializovaných ambulancí a po úvodním vyšetření jim bude poskytnuta odborná péče,“ popsal Českému rozhlasu mluvčí hradecké Fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Relativně v klidu zvládají přírůstek nových pacientů z Ukrajiny také například nemocnice ve středních Čechách a podobné je to zatím i u pražských nemocnic. Třeba ve Fakultní nemocnici v Krči je hospitalizováno více než 40 Ukrajinců. Několik ukrajinských žen už porodilo, desítka je v předporodní péči. Do nemocnice přišli také s různými nádorovými onemocněními nebo tuberkulózou, na kterou se nemocnice specializuje.

Ilustrační foto:  René Volfík,  iROZHLAS.cz

Centrální nákup vakcín

Ukrajina má podle dat Světové zdravotnické organizace čtvrtou nejvyšší incidenci tuberkulózy v Evropě. Patří přitom k zemím s nejnižší proočkovaností v Evropě. Právě o centrálním nákupu vakcín proti nemocem, jako jsou tuberkulóza, ale i třeba spalničky či dětská obrna, pro ukrajinské uprchlíky jednali před několika dny unijní ministři zdravotnictví.

Vlastimil Válek,  foto: oficiální prezentace TOP 09

Ministr Válek řekl, že jedním z témat bylo i dlouhodobé koordinované umísťování pacientů s vážnými chorobami ve specializovaných zařízeních v jednotlivých zemích. Další z možností unijní spolupráce je podle něj společný nákup finančně nákladných léků pro ukrajinské uprchlíky.

„Chceme nějaký rozpočet třeba pro drahé léky, které mohou stát desítky milionů, a chceme, aby se nestalo, že něco pro ně nebude dostupné,“ řekl Válek.