Boskovickým schází ještě 25.000 korun na pomník Otakara Kubína

Boskovický spolek potřebuje na památník Kubína ještě 25.000 korun Nadšencům, kteří organizují blížící se odhalení památníku výtvarníka a sochaře Otakara Kubína (1883 až 1969) v Boskovicích na Blanensku, se ještě na celý projekt nepodařilo sehnat prostředky. "Schází nám téměř 25.000 korun. Na jejich sehnání máme necelý měsíc," řekl v pondělí člen Spolku přátel Boskovic Jiří Bušina.

Členové spolku nepředpokládali, že se získáním potřebných prostředků budou mít takové problémy. Od radnice v Boskovicích získali 50.000 korun stejně jako z krajského úřadu. Ten původně jejich žádost zamítl. Nakonec ale peníze přece jen poskytne.

"Vsázeli jsme na podnikatele nebo firmy s francouzskou spoluúčastí. Ve Francii totiž Kubín dlouho žil. Tyto podniky ale o akci neprojevily žádný zájem," uvedl Bušina. Naopak mile jej překvapili drobní podnikatelé. Někteří sice nepřispěli finančním darem, ale na své náklady nechaly vybetonovat podstavec pro sochu nebo upravit a osázet okolí památníku okrasnými dřevinami.

Spolek se na sbírkovou akci dlouho připravoval. Nechal například vytisknout 6000 pohlednic s Kubínovými díly. Jejich zakoupením mohou lidé přispět na památník. Zatím se ale prodala jen třetina pohledů. "Stále doufáme, že peníze seženeme. Pokud ne, asi se zadlužíme. Památník za to stojí," doplnil Bušina.

Památník v podobě Kubínovy busty bude odhalen 18. října, a to při příležitosti 120. výročí narození umělce. Na budově takzvané Rezidence, v níž ve městě žil, se objeví také pamětní deska.