Brněnský děkan Pavlík je očištěn od spolupráce s StB

Děkan brněnské filozofické fakulty Jan Pavlík je očištěn od obvinění ze spolupráce s bývalou Státní bezpečností. Ministerstvo vnitra se nebude odvolávat proti rozsudku, podle kterého byl Pavlík neoprávněně veden jako agent StB. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Marie Masaříková.

Pavlíkovo jméno tak bude vymazáno ze seznamu spolupracovníků komunistické bezpečnosti, který je přístupný na internetu. Údaj však zůstane zachován v seznamech, které ministerstvo vydalo tiskem a zdarma rozdávalo. Změnit tyto údaje není reálné, doplnila Masaříková.

Na soud se Pavlík obrátil s žalobou na ochranu osobnosti poté, co mu ministerstvo vnitra vystavilo pozitivní lustrační osvědčení. Důvodem byla děkanova evidence jako agenta StB s krycím jménem Břeťa.

Pražský městský soud letos v červnu rozhodl o neoprávněnosti jeho evidence. Pavlíkovu nevinu potvrdili i bývalí pracovníci StB. Přiznali, že v 70. letech Pavlíka kontaktovali. Ten ale údajně odmítl nejen spolupráci, ale i jakoukoli komunikaci s policisty. Jeden z příslušníků StB, Vladislav Kotečka, u soudu uvedl, že se s Pavlíkem sešel v 70. letech asi třikrát. Pavlík ale podle něj nevěděl, že je agentem státní bezpečnosti. "Zřejmě si myslel, že jsem stále u kriminálky, kde jsem pracoval dříve...Žádnou spolupráci s StB mi nepodepsal," řekl Kotečka.

Stejný rozsudek padl letos v červnu u pražského vrchního soudu v případě herečky Jiřiny Bohdalové. Soud potvrdil neoprávněnost její evidence v seznamech spolupracovníků StB. Také jméno Bohdalové však zmizí pouze z internetové verze seznamu, v tištěných bude zachováno. Podle vrchního soudu sice výmaz umožňuje Listina základních práv a svobod, ale samotné provedení není technicky možné.

Podle advokáta Bohdalové Josefa Lžičaře nejsou předpisy o svazcích StB v souladu s Listinou základních práv a svobod. Lžičař zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu, případně ústavní stížnost.