Prezident pozastavil jmenování soudce Fremra. Ústavní soud prochází obměnou, končí éra Pavla Rychetského

 Petr Pavel, Robert Fremr a Kateřina Ronovská v Senátu

Prezident Petr Pavel dnes oznámil, že prozatím nejmenuje ústavním soudcem Roberta Fremra, i když získal souhlas Senátu. Ústavní soud prochází zásadní obměnou. Po dvaceti letech končí éra Pavla Rychetského.

Nominace bývalého místopředsedy Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra vyvolala pozornost kvůli jeho působení v předlistopadové trestní justici. Například senátor Marek Hilšer z klubu Starostů na sociální síti X napsal, že Fremr mezi lety 1983 a 1985 odsoudil přes 100 lidí za emigraci, přičemž mnozí přišli o majetek, rodiny byly postiženy perzekucí. Proti jmenování v otevřeném dopise protestoval také signatář Charty 77 a spoluzakladatel Spolku Šalamoun John Bok.

Pavel řekl, že nechce situaci "lámat přes koleno". Chce jednat s nespokojenými senátory i předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), konzultovat bude i s historiky.

Média rozebírala tzv. kauzu Olšanské hřbitovy

Média v posledních dnech rozebírala zejména rozhodování Fremra v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988, o které napsal server Hlídací pes. Obžalobu tehdy zmanipulovala komunistická tajná policie (StB).

Robert Fremr | Foto: Tomáš Černý,  Český rozhlas

Trojici mladíků vinila obžaloba z více než stovky trestných činů. Vyčítala jim poškození pomníků sovětských vojáků na Olšanech, shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Případ projednával v létě 1988 Fremrův pětičlenný soudní senát.

Fremr připustil, že StB kauzu zmanipulovala. Uvedl ale, že se to z jejích svazků dozvěděl teprve nedávno. V Senátu citoval přímo z rozsudku z roku 1988.

"Já a můj senát jsme se vědomě porušení zákona nedopustili. To ovšem nic nemění na tom, že to, že jsme ty nezákonné praktiky v průběhu hlavního líčení tehdy neodhalili, ve mě skutečně vyvolává velice hořký pocit."

Jak dodal soudce Fremr, ještě před pár dny, žil v přesvědčení, že v případu žádná vada není.

Podle serveru Hlídací pes označila StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání tehdy devatenáctiletého Alexandra Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na Západ. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka, a to v souvislosti s tím, že mladík se pod nátlakem doznal i ke zneužívání mladší sestry.

Zleva: Pavel Rychetský,  Pavel Petr a Josef Baxa | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Robert Fremr podle prezidenta Pavla získal nominace od nejvyššího počtu právních institucí. Respekt si v minulosti získal jako soudce českého Nejvyššího soudu, člen Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu a soudce i místopředseda Mezinárodního trestního soudu. V posledních letech je místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

Ústavní soud prochází personální obměnou. Předsedu Rychetského střídá Baxa

Ústavní soud je nyní uprostřed personální proměny. Rodí se jeho čtvrtá sestava v historii samostatného Česka, každou z nich formoval jiný prezident. Petr Pavel uspěl v Senátu se všemi nominacemi.

Soudce Josef Baxa bude od úterý novým předsedou Ústavního soudu. Prezident se dnes setkal s končícím předsedou Pavlem Rychetským a designovaným předsedou Josefem Baxou. Rychetský výběr Josefa Baxy označil za šťastnou volbu.

Josef Baxa | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

"Skutečně vybírá naše nástupce s vědomím toho, že Ústavní soud zde není jenom proto, aby chránil Ústavu, ale zejména, aby chránil občany této země před veřejnou mocí, která má občas tendence do jejich práv a svobod zasahovat."

Jakým směrem se bude dál Ústavní soud ubírat? Podle Josefa Baxy by se toho příliš změnit nemělo. Připustil ale, že některé věci bude řešit jinak než jeho předchůdce.

"Asi nebudu pronášet tak silné výroky, a dobře vím, že soud není předseda, předseda není soud. Já budu velmi spoléhat na svoje kolegyně a kolegy, ale tam, kde bude potřeba, tak samozřejmě budu stát v čele toho soudu a budu nejen reprezentovat, ale budu ten soud hájit, hájit ústavnost, hájit Ústavu a hájit základní práva a svobody."

Baxa působí v české justici dlouho dobu. Vedl například 16 let Nejvyšší správní soud a jeho jmenování do čela Ústavního soudu tak nebylo překvapivé.