O platech ústavních činitelů rozhodnou poslanci

Foto: Vláda ČR

Vláda se na čtvrtečním zasedání rozhodla, že nechá rozhodnutí o zvýšení platů ústavních činitelů na poslancích. Do sněmovny pošle pět variant navýšení koeficientů pro výpočet. Kabinet tak na poslancích nechá, aby se vypořádali s rozhodnutím Ústavního soudu, který však tvrdí, že jeho verdikt se týká pouze soudců. Opozici se nelíbí zvyšování platů ústavních činitelů v době radikálních škrtů a snižování mezd mnohým občanům Česka.

Petr Nečas  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Kabinet původně platy soudců, poslanců a dalších ústavních činitelů, tedy i členů vlády a prezidenta republiky, seškrtal. Teď prý ale reaguje na verdikt Ústavního soudu. Premiér a šéf ODS Petr Nečas tvrdí, že vláda navyšovaní platů neměla v úmyslu a má s ním problém:

"Je to krok vynucený rozhodnutím Ústavního soudu. Vláda nikdy neměla v úmyslu do roku 2014 se k tomuto návrhu vrátit. Vláda nadále setrvává ve svém názoru, že i soudci by měli podléhat stejnému režimu jako všichni ostatní občané této země, to znamená, že když stát šetří, tak i tato příslušná položka je škrtnutá."

Petr Nečas zdůraznil, že jeho vláda ušetřila na mzdových nákladech osm miliard korun. Nicméně je podle něj nutné respektovat rozhodnutí soudu.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský však namítá, že jejich rozhodnutí se týkalo výlučně soudců:

Pavel Rychetský,  foto: ČT24
"Ústavní soud pouze vymezil, jak má platová základna vypadat ve vztahu výlučně k soudcům, a nikoliv k ostatním ústavním činitelům."

"Ústavní soud zrušil platovou základnu v řízení, které iniciovaly obecné soudy. Neříkáme nic jiného, než že soudcům obecných soudů nelze platy snižovat. Netvrdíme ani, že se jim musí platy zvyšovat," doplnil Pavel Rychetský.

Kabinet se souhlasem Poslanecké sněmovny kvůli zastavení zadlužování platy v roce 2010 snížil o čtyři procenta. Ústavní soud to u soudců zrušil. Vláda tak navrhla do roku 2014 platy politiků zmrazit a soudcům se stanovily vyšší základny pro výpočet příjmu pro loňský rok a pro období od letoška do roku 2014. I to ale Ústavní soud odmítl.

Sociální demokracie s žádným navyšováním platů ústavním činitelům nesouhlasí, říká místopředseda této strany Lubomír Zaorálek:

Jaromír Drábek a Jaroslav Zavadil  (vpravo)
"Nepodporujeme vládní návrh, který měl vzniknout na vládě, ale jak jsem zjistil, na vládě vlastně žádný návrh nevznikl a posílají nám něco do sněmovny. Mohu tedy říci za sebe, že já na klubu vyjádřím především postoj, že dnes rozhodně není čas na žádné navyšování platů ústavních činitelů."

Také šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil vládě vyčetl, že chce zvyšovat platy i zákonodárcům. A byl o poznání radikálnější:

"Vláda měla jedinečnou možnost prokázat v této chvíli alespoň trošku soudnosti a říct: My do toho v této situaci nepůjdeme! A jestliže to neudělala, no tak prostě ztrácí jakoukoliv vážnost."

S návrhem na růst mezd přišel na jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Plat poslanců, ministrů a také soudců se má podle vládního návrhu počítat z vyšší částky. Kabinet do Poslanecké sněmovny poslal 5 variant, jak by mzdy měly růst. Základem by místo nynějšího 2,5násobku průměrné mzdy mohl být podle návrhu pro vládu 2,7násobek. Varianty počítají s 2,51násobkem až více než trojnásobkem.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 je pro to, aby se platy politiků a soudců projednávaly zvlášť:

"Poslanci a senátoři, ministři v těchto časech nejsou schopni garantovat, že si nebudou sami snižovat platy. Pokládají to za svoji politickou povinnost. Jestli toho soudci nejsou ochotni, tak to holt musíme zase od sebe oddělit a nechť je zvlášť zákon o platech soudců. Ty platy budou stabilní, nezávislost bude zaručená. A vedle budou platy politiků."

Pro takový postup se také vyjádřil premiér Petr Nečas i vicepremiéra Karolína Peake ze strany LIDEM:

"Jsem přesvědčená, že to rozdělení by bylo nejčistším řešením. Vzhledem k tomu, že ten návrh půjde do Poslanecké sněmovny až na zářijovou schůzi, tak je čas na to nechat si vypracovat posudek o ústavní konformnosti takového návrhu. A pokud bychom to mohli stihnout již v rámci tohoto návrhu, bylo by to ideální právě proto, abychom zabránili tomu vzájemnému krytí se soudců a politiků a tomuto ping pongu."