Snížení platů prošlo Senátem

0:00
/
0:00

Platy představitelů státu včetně soudců a státních zástupců se zřejmě od ledna sníží o pět procent, jak chtěla vláda. Po Poslanecké sněmovně tento návrh schválil i Senát, a to beze změn. Pro byla i většina senátorů opoziční ČSSD, kteří záměr upravit platy žalobců v poměru k soudcům odložili na příští rok. Návrh nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek rozhodnutí horní komory parlamentu ocenil:

"Já musím říct, že jsem rád, že Senát potvrdil vůli k solidaritě s těmi, na které doléhají úsporná opatření, která jsou nezbytná. To, že se ústavní činitelé přihlásili k té solidaritě tím, že si pro příští rok snižují platy o dalších pět procent, je skutečně výrazem toho, že víme, že ta situace není jednoduchá, že to cítíme."

Také šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík je spokojen. Pokud začne zákon platit od nového roku, je to podle něj vzkaz pro všechny, kteří budou kvůli úsporám státu brát méně peněz:

"Pokud ta norma bude platit, tak poslancům teď klesnou platy o 5 procent, zdaní se poslanecké náhrady, což za poslední rok s Janotovým balíčkem znamená, že poslancům klesnou platy v průměru o 14 až 18 procent. To je ten zásadní signál pro občany a pro státní správu, které osm let platy rostly a teď se jim snižuje vlivem krize a vlivem toho, že Česká republika se musí dostat s fiskálního deficitu během několika let."

Senátoři z ODS se v předloze snažili prosadit několik změn. Jaroslav Kubera například navrhoval jiný výpočet pro snižovaní platů. Horní komora hlasy ČSSD ale nakonec všechny pozměňující návrhy odmítla. V opačném případě by ji musela vrátit poslancům a nebylo tak jisté, že by změny začaly platit od začátku roku. V takovém případě by platy politiků, soudců i žalobců v lednu skokově vzrostly. Podle Jaroslava Kubery by ale sněmovna stihla novelu i s úpravami včas schválit:

"Já si myslím, že časy jsou tam takové, že to vůbec nehrozili, sněmovna by v naprostém klidu vzala ten náš návrh. Je pravda, že ona také k tomuto pozměňovacímu návrhu došla pozdě, ale to je chyba komunikace, mělo se o tom vyjednávat, a možná, že kdyby se se sněmovnou vyjednávalo, tak vůbec nemusel být tento pozměňovací návrh. Ona by třeba přistoupila na nějakou modifikaci toho návrhu. My jsme také stáli před hotovou věcí."

Senátoři ČSSD, jejichž hlasy byl návrh na snížení platů ústavních činitelů přijat, tak ignorovali žádost svých stranických kolegů poslanců, aby v předloze upravili platy žalobců a vrátili novelu zpátky sněmovně. Šéf horní komory Milan Štěch z ČSSD ale tvrdí, že Senát i přes výhrady nechtěl novelu zdržovat, aby změny začaly platit už od ledna:

Milan Štěch
"Já respektuji každého, kdo tady hovořil o tom, že bychom na prvním místě měli mít čistotu práva a já to také považuji za velmi, velmi důležité. Na druhou stranu i vzhledem k mému postavení v čele Senátu je mým zájmem, a doufám, že nejenom mým, aby Černý Petr nezůstal v očích veřejnosti na Senátu, protože bohužel tak to u nás chodí, že se ty věci posuzují velmi, velmi jednoduše. Jsem rád, že to dopadlo takto, to znamená, že se potvrdilo usnesení Poslanecké sněmovny, byť já sám jsem s ním měl také velké problémy."

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek sdělil, že stát celkově změnou ušetří 160 milionů korun, "což se může zdát jako obrovské číslo, ale proti celkovému objemu státního rozpočtu to není nijak významné. Důležité je, že ústavní činitelé, tak jako všichni ostatní, musí respektovat to, že je potřeba šetřit na straně výdajů státu, je potřeba napravit stav veřejných financí, a že ty kroky musí být nezpochybnitelné."