Volby do Sněmovny se v Česku zásadně změní. Ústavní soud zrušil část zákona

Ilustrační foto: Jaroslav A. Polák, Flickr, CC0 1.0

Volby do Poslanecké sněmovny se v Česku zásadně změní. Ústavní soud zrušil část volebního zákona, která podle kritiků diskriminuje malé strany. Zrušil zvýšenou volební klauzuli pro koalice politických stran nebo metodu přepočítání hlasů na mandáty. Změny se dotknou už letošních voleb. Úpravu budou muset schválit zákonodárci.

Ústavní soud,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Návrh na změnu pravidel podalo 21 senátorů z různých klubů. Ústavní soud vyhověl jejich části jejich požadavků. Nově bude koalicím pro vstup do Sněmovny stačit 5 procent hlasů jako samostatným stranám. Nikoli tedy 10 procent pro dvě koaliční strany, 15 pro tři a 20 pro čtyři, jako to bylo dosud. Samotná pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny je pak podle soudu v pořádku. Volby musí vést k ustavení funkční sněmovny, zdůraznil soudce zpravodaj Jan Filip.

Za protiústavní označil soud i přepočet hlasů na mandáty, který znevýhodňuje voliče menších stran. „Kombinace D'Hondtova volebního dělitele s nestejně velkými 14 kraji výrazně zasahuje do rovnosti volebních hlasů," uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Zajistit rovné volební právo je nezpochybnitelný ústavní příkaz," zdůraznil.

Pavel Rychetský,  foto: ČTK / Václav Šálek

Volební kraje ale mohou podle Ústavního soudu dál kopírovat hranice krajů jako vyšších územně-samosprávných celků. K dosažení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů postačí podle soudu jiné změny, které budou úkolem zákonodárců. Měli by vše stihnout ještě před letošními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října.

Jan Filip,  foto: ČTK / Václav Šálek

Organizace nadcházejících voleb, kterou tedy nadále zajišťují kraje, se tak nález Ústavního soudu nedotkne. Jelikož strany si musí zakládat transparentní úkon a Češi v cizině dále mohou hlasovat ve vylosovaném Ústeckém kraji, není podle soudce zpravodaje Jana Filipa třeba organizaci měnit.

Výhrady premiéra a prezidenta 

Andrej Babiš,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se Ústavní soud snaží ovlivnit politickou situaci a otřásá důvěrou lidí v ústavní systém. "Měnit pravidla v průběhu hry je nestandardní," řekl. "Jsem si vědom, že rozhodnutí soudu musím respektovat a není proti tomu žádné obrany," uvedl. Jde podle něj o cestu, jak ho dostat z politiky. Babiš nepovažuje za reálné, že Sněmovna by se shodla rychle na novém znění zákona. "Načasování je jasný důkaz, že jde o účelové politické rozhodnutí. Ústavní soud způsobí to, že další vlády budou neakceschopné, Sněmovna nefunkční, bude téměř nemožné udělat vládní většinu," řekl premiér.

Prezident Miloš Zeman už před vyhlášením kritizoval Ústavní soud za to, že s rozhodnutím přichází až ve volebním roce, přestože návrh skupiny senátorů na provedení škrtů dostal už v roce 2017. V reakci na středeční rozhodnutí poukázal na obsah dopisu, který soudu už dříve zaslal.

Miloš Zeman | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Upozornil v něm, že zrušení části volebního zákona může znamenat destabilizaci ústavního systému. Pokud by se například poslanci a senátoři neshodli na uspořádání volebních krajů, nemohly by se včas konat volby do sněmovny. Noví poslanci by tak nemohli nahradit ty dosavadní. Senát by v takové situaci bez sněmovny novelu volebního zákona přijmout nemohl. Zeman v dopise také poznamenal, že má-li nastat spravedlnost, musí přicházet co nejrychleji. V té souvislosti poukázal na to, že Ústavní soud nerozhodl více než tři roky.

Předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil uvedl, že je rád, že Ústavní soud potvrdil svou nezávislost a nenechal se ovlivnit ani dopisem pana prezidenta. "Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě respektuji a je akutní výzvou pro obě komory našeho Parlamentu. Senát je připraven iniciovat okamžitá jednání," uvedl. "Konec května je termín, který bych viděl jako rozumný," řekl Vystrčil k možnosti přijetí novely.

Radek Vondráček | Foto: ČT24

Naopak předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) označil načasování rozhodnutí Ústavního soudu za extrémně špatné. "Jestli mělo přijít, tak rozhodně dříve," řekl. „Považuji to za liknavost, která ohrožuje stabilitu České republiky, právní stát a vládu práva," dodal.

Opozice nález vítá

Většina opozičních stran zrušení části volebního zákona vítá. Rozhodnutí podle nich napraví diskriminační systém. Zástupci stran požadují co nejrychlejší společné jednání o úpravách volebního zákona.

Petr Fiala,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Zástupci koalice KDU-ČSL, ODS a TOP 09 a také Piráti a STAN už potvrdili, že jsou připravení jednat a volební zákon rychle doplnit. "Budeme se snažit být co nejvíce konstruktivní a dosáhnout dohody napříč politickým spektrem i oběma komorami tak, aby nedošlo k další destabilizaci politického systemu," uvedl šéf ODS Petr Fiala. Na volební koalici podle něj verdikt vliv nemá. „Aditivní klauzule jsme se nebáli. Věříme, že uspějeme v jakémkoli volebním systému."

Vít Rakušan | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Podle lidovců povede verdikt Ústavního soudu k narovnání pokřiveného prostředí, Piráti oceňují konec znevýhodňování malých stran. "Možná je škoda, že k rozhodnutí dochází tak krátce před letošními parlamentní i volbymi. V této chvíli, byť to pro naši kolaici nemusí být výhodné, tak tomu do budoucna tleskáme. Pro volební systém v České republice je nutné, aby legitimita voleb nebyla ohrožována tím, že se tady volí podle principu, který neodpovídá ústavnosti," uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Naopak rozhodnutí Ústavního soudu kritizuje člen poslanecké komise pro ústavu Stanislav Grospič z KSČM. Podle něj by se změny neměly týkat už vyhlášených voleb na podzim.