Sněmovna bude jednat o volebním zákonu. Ve výboru se podpora pro korespondeční volby nenašla

Ilustrační foto: Gabriela Hauptvogelová, archiv ČRo

Ve středu bude Poslanecká sněmovna řešit úpravu volebních pravidel. Čechy v zahraničí zajímá, zda v rámci jednání dojde i k návrhu na korespondenční volbu.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

V popředí zájmu poslanců stojí hlavně způsob rozdělování křesel. Voliči by i nadále měli vybírat ve 14 volebních krajích jako dosud. Koalice stran a hnutí se do dolní komory zřejmě dostanou snáze než v minulosti. Dojde ke snížení procenta nutného pro jejich vstup do Sněmovny.

K úpravě volebního zákona dochází proto, že Ústavní soud zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující ty velké.

Hamáček: 101 hlasů pro korespondenční volbu aktuálně není

Jan Hamáček | Foto: Úřad vlády ČR

České spolky a iniciativy v zahraničí vidí změnu volebního zákona jako šanci pro zavedení korespondenční volby. V právním výboru však návrhy na korespondenční volbu podporu nezískaly a šance na přijetí je spíše nepravděpodobná. Že ve Sněmovně není potřebný počet hlasů, potvrdil nedávno v televizní debatě i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

"Můžeme to samozřejmě navrhnout, nicméně jak znám atmosféru v Poslanecké sněmovně, tak většina není pro korespondenční volbu, což jsme si několikrát vyzkoušeli na jednáních se všemi politickými stranami. Aktuálně není 101 hlasů na korespondenční volbu."

Zastáncem korespondenční volby je Senát, který bude volební novelu posuzovat po jejím sněmovním schválení. Obě parlamentní komory se přitom musí na změnách volebních pravidel shodnout, Sněmovna v této věci nemůže Senát přehlasovat.

Češi v zahraničí vyhlásili iniciativu Aktivně za korespondenční volby

Na předsedu Poslanecké sněmovny se obrátili Češi v zahraničí, podle nichž je smutné, že na tiskové konferenci k volebnímu zákonu nezazněla podpora korespondenčního hlasování, po níž volají desítky let.

Zdroj: archiv Českých center

Krajané vyhlásili v rámci iniciativy Chceme volit distančně celosvětovou sportovní kampaň: Aktivně za korespondenční volby. Hlavním cílem akce je společně ujít, uběhnout nebo ujet na kole celkem 40.075 km, což je obvod planety Země.

"K iniciativě Chceme volit distančně se během jediného roku připojili krajané, krajanské spolky, významní Češi z oblasti vědy, kultury a sportu z celkem 35 zemí světa a šesti kontinentů," připomíná ve videu, které krajané k akci natočili, Dáša Straková z Belgie, která společně s Martou McCabe ze Severní Karolíny stojí za iniciativou Chceme volit distančně.

O korespondenční volbě se hovoří už dlouho, ale tentokrát se poprvé krajané celosvětově propojili a vytvořili v jednotlivých zemích funkce koordinátorů. Do akce Aktivně za korespondenční volby se zapojili významní čeští umělci a sportovci žijící v zahraničí.

Krajané: Jsme mezi posledními zeměmi, které korespondenční volbu nemají

Petr Sís,  foto: Jindřich Nosek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

První kilometry začali krajané sčítat od 4. února, tedy ode dne, který si na základě výzvy ministerstva zahraničí zvolili za svůj významný den. Mnozí krajané, jako například grafik a ilustrátor Petr Sís z USA, upozorňují na veliké vzdálenosti velvyslanectví.

"Občané, kteří mohou volit, se musí dostavit na jeden z konzulátů nebo velvyslanectví ČR v Americe. Ta místa jsou jen čtyři, proto se chci přimluvit za iniciativu, která by umožnila korespondenční volbu českým občanům v zahraničí."

"Češi v zahraničí mohou volit pouze ve dvou z šesti druhů voleb. Také kvůli tomu musí překonat stovky až tisíce kilometrů. Navíc jsme mezi posledními evropskými zeměmi, které distanční volbu neumožňují." "Ve Švýcarsku je už dlouholetá tradice distanční volby i pro Švýcary, kteří žijí v zahraničí," dodávají spisovatelka Denisa Šedivá a světový violoncellista Marek Jerie, který žije ve Švýcarsku.

Zdroj: YouTube

Češi v zahraničí zdůrazňují, že mají na volbu ústavní právo. Současná úprava však mnohé odradí. V zemích jako je Austrálie nebo USA, si musí vzít dva dny dovolené, přesouvat se tisíce kilometrů, zaplatit letenku a hotel. Proto raději běhají v rámci iniciativy Aktivně za korespondenční volby nyní, než aby museli absolvovat dlouhé cesty k urně na velvyslanectví.

klíčové slovo:
spustit audio

Související