Předseda PS: Česko by mělo mít elektronické volby

Foto: Jane Snyder, Pixabay / CCO

Češi a krajané by měli mít možnost hlasovat ve volbách elektronicky. To říká v rozhovoru pro Radio Prague International předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. 

Korespondenční hlasování v USA  | Foto: Chris Phan,  CC BY-SA 3.0

Hlasování poštou podle něj určitě nebude možné ve volbách v roce 2021. Parlament má teď program zcela zaplněný jinými návrhy a řešením situace okolo koronavirové pandemie.

„Na Češích žijících v zahraničích nám záleží a měli bychom pro ně dělat víc,“ ujišťuje a jedním dechem přiznává Radek Vondráček. Když se zeptám, co by podle něj mohli poslanci udělat, aby se to zlepšilo, bez zaváhání začne mluvit o penězích:

„Určitě by to chtělo víc finančních prostředků. Já se s krajany setkávám strašně rád. Navštívil jsem myslím asi devět různých krajanských organizací po světě a rád na to vzpomínám. Do Vídně jsem dokonce přijel s volejbalovým týmem z Kroměříže a zahráli jsme si proti Sokolu Vídeň i Rakouské sokolské župě. Mám krásné vzpomínky na setkání s Čechy v Kanadě nebo bulharské Sofii, i když tam se ta komunita bohužel zmenšuje. Mohl bych v takovém vzpomínání dlouho pokračovat. Vím, že máme hodně lidí na Ministerstvu zahraničí, kteří spolupráci s krajany fandí, je pro to i stát jako celek. Ale určitě bychom potřebovali víc peněz například na udržování nemovitostí, na literaturu a pořádání kulturních akcí. Ale je to všechno otázka rozpočtu,“ říká s povzdechem Radek Vondráček. Když se ho ale zeptám na možnost korespondenční volby, po které krajané už léta volají, je skeptický:

Radek Vondráček,  foto: Sejm RP,  Flickr,  CC BY 2.0

„Byl jsem se podívat například v Estonsku na elektronické volby. Byl jsem také v kalifornském San Diegu přímo v centrále, kde se počítaly hlasy z korespondenční volby. Všechny ty systémy mají mezery a nedostatky.“

Sám předseda Vondráček z hnutí ANO je spíš pro prosazení elektronické formy hlasování, až budou existovat systémy pro její řádné zabezpečení a zajištění. Hlasování poštou by podle něj byl spíš úkrok stranou: proč ho složitě zavádět, když technologie směřují k tomu, že bude možné bezpečně a ověřitelně hlasovat elektronicky:

„My už jsme technologicky takříkajíc ‚na hraně‘. Mám dnes telefony, které mají čtečku otisku prstů. Můžeme telefony platit, a přitom používáme aplikace, které ověřují naši totožnost. Nemůžu například půjčit mobil ani vlastní dceři, aby s ním zaplatila v obchodě. Takže když dokážeme zajistit ochranu takového systému, mělo by to být možné. Jsou to všechno výzvy elektronické bezpečnosti, ale já věřím, že se to podaří. A jestliže budou mít možnost elektronické volby občané v Česku, nebude stát nic v cestě tomu, aby tak mohli hlasovat i naši občané kdekoli na světě. Pak už nebude žádné omezení pro naše krajany.“

Nečekejte ale, že by k jakékoli změně volebního zákona, která by volbu na dálku – ať už elektronickou nebo poštovní – umožnila třeba v parlamentních volbách v roce 2021:

Petr Just | Foto: Univerzita Karlova

„To je naprosto nereálné vzhledem k tomu, co se děje teď ve Sněmovně, kde máme 490 legislativních návrhů. Teď jsme zvládli 7 mimořádných schůzí, další 2 nás čekají, řešíme mimořádný stav, “ vysvětluje předseda Poslanecké sněmovny za hnutí ANO Radek Vondráček, že v době koronavirové pandemie není změna volebního zákona prioritou. I politolog Petr Just z pražské Metropolitní univerzity vidí jako nejbližší reálnou příležitost pro korespondenční hlasování parlamentní volby plánované na rok 2025. Připomíná současně, že je Česko z tohoto pohledu výjimečné:

„Česká republika je v tomto ohledu ve výrazné menšině nejenom v kontextu střední Evropy ale celé Evropské unie. Ve všech sousedních zemích je možné volit poštou minimálně do klíčových zákonodárných sborů.“

Krajanskou iniciativu Chceme volit distančně česká politická reprezentace chápe. Ale v současnosti to nepůsobí, že by dělala cokoli proto, aby korespondenční volbu změnou zákona umožnila.

Autor: Vít Pohanka
klíčové slovo:
spustit audio