Prezident jmenoval Vlastu Formánkovou ústavní soudkyní

Vlasta Formánková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident Václav Klaus tento pátek jmenoval dalšího ústavního soudce. Předposlední volné křeslo v patnáctičlenném Ústavním soudu obsadila plzeňská soudkyně Vlasta Formánková. Její kandidaturu schválili senátoři ve čtvrtek, přestože Formánková měla mezi nimi řadu odpůrců. Vyčítali jí pětadvacet let starý verdikt, kdy hostinského jedné z plzeňským restaurací odsoudila do vězení proto, že protikomunistickými výkřiky rušil schůzi.

Prezident Václav Klaus
Protesty provázely už jednání o její kandidatuře v senátním výboru. Minulý čtvrtek přímo v Senátu vyvěsila českobudějovická advokátka Elvíra Tomášková transparent s nápisem Formánková fuj.

"Mě nesmírně pobouřilo, že v roce 2005 v tomto státě tito rádoby demokraté odsouhlasili v ústavněprávním výboru a dokonce ve výboru pro vzdělávání a lidská práva nominaci paní Vlasty Formánkové. Mě to nesmírně uráží."

Sama Vlasta Formánková už před výborem prohlásila, že její tehdejší rozsudek nad hostinským byla chyba. Považuje jej za důsledek mladické nerozvážnosti. Dnes by prý soudila jinak:

"Rozhodla bych určitě s jinou životní zkušeností a s jiným nadhledem."

Formánková však upozornila na to, že v 80. letech jako nestranička nesoudila žádné politické kauzy. Proti její kandidatuře se postavila řada senátorů, například Martin Mejstřík nebo lidovecký senátor Jiří Stodůlka. Ten Formánkovou kritizoval hlavně z hlediska jejích odborných schopností. Podobné to ale podle něj bylo i u řady předchozích adeptů, které prezident Václav Klaus Senátu v minulosti doporučil.

Vlasta Formánková,  foto: ČTK
"Ten výběr je pro nás do dneška nepříliš jasný a výsledky jsou prostě přizpůsobeny tomu, aby Ústavní soud nebyl ve své činnosti paralyzován."

Na stranu Vlasty Formánkové se naopak postavil například senátor Karel Schwarzenberg, když prohlásil, že každý mladý člověk se může mýlit. Předseda Senátu Přemysl Sobotka vysvětlil, proč dal v horní komoře parlamentu Formánkové i svůj hlas:

"Protože opravdu bychom měli hodnotit to, co ti lidé umí. A můžeme si vzpomenout na slova našeho kolegy Schwarzenberga: v mládí jsou lidé různí. I já jsem to vnímal jako kaňku, ale přesto jsem rád, že to takhle dopadlo."

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je s výsledkem čtvrtečního hlasování v Senátu spokojen, protože jmenování dalšího člena Ústavního soudu urychlí jeho činnost. Nyní zůstává v nejvyšším soudním orgánu země volné poslední místo. Prezident Václav Klaus se svými kandidáty na post ústavního soudce v Senátu narazil už několikrát. Naposledy senátoři zamítli nominaci státní zástupkyně Jaroslavy Novotné kvůli jejímu dvanáctiletému členství v KSČ.