Cena Anděl hudebníky z romského souboru Gulo čar zaskočila

Velkým překvapením bylo pro hudebníky z brněnského romského souboru Gulo čar získání ceny Akademie populární hudby Anděl 2003 v žánrové kategorii world music. "Ještě si pořád neuvědomuji, co to znamená. Pořád si myslím, že to není pravda, že je to nějaký fór," řekl ČTK několik minut po převzetí sošky anděla hrajícího na šalmaj baskytarista Vladimír Dirda.

"Děláme tu muziku fakt od srdce," konstatoval Dirda. Jeho devítičlenná kapela hraje již pět let soul funkovou hudbu ovlivněnou tradičními romskými rytmy a melodiemi. Jádro zpola rodinného souboru tvoří trio bratří Dirdových, nejmladší bubeník Libor sotva odrostl základní škole.

Největší zkušenosti má naopak klávesista Pavel Dirda, který se hudbě věnuje už dvacet let. Zpěvačkou je jeho manželka Irena Horváthová, která působila ve skupině Synergy. Někteří z muzikantů z Gulo čar nasbírali zkušenosti v souborech Futurum a Romano Rat Idy Kelarové. Romské hudebníky v souboru doplňuje dvoučlenná "bílá" dechová sekce.

Přestože je pro členy kapely nejdůležitější hudba, pouze koncertování většinu z nich neuživí. "Máme rodiny, tak se snažíme pracovat ještě jinde. Někteří manuálně ve stavebnictví, ostatní jako terénní pracovníci pro romské organizace," vysvětlil Dirda.

Loni na podzim vydali Gulo čar u brněnského vydavatelství Indies Records album Baro drom/Dlouhá cesta, poté se představili jako předkapela na turné skupiny Mig 21. "Doufejme, že si nás teď lidi pustí víc k sobě," věří Dirda, podle něhož je podobné ocenění pro romskou kapelou velkým úspěchem. "Snad budeme moct ukázat, co v nás je. Že nejsme jenom ti grázli," dodal Dirda.