Zpívala v pařížské Olympii i Billu Clintonovi, rozjetou kariéru romské divy zničily automaty a dluhy

Věra Bílá (Kale - Pas o panori)

Věra Bílá měla mimořádný talent, skvěle rozjetou kariéru, úspěchy v zahraničí, o jakých se jiným českým zpěvákům ani nesnilo. Nakonec před 5 lety zemřela nemocná a v chudobě.

Foto: Last Call Records

Psalo se o ní jako o nejznámější české zpěvačce, vyprodávala sály po celém světě, ve Francii získala za debutové album Rom-Pop ocenění pro nejlepší desku roku v kategorii world music. Deníky jako The Guardian či Libération o ní psali jako o mimořádném talentu a nešetřily slovy jako „star“ či „diva“. Na soukromém koncertě v Bílém domě zazpívala Billu Clintonovi a mnohokrát vyprodala celé koncertní sály, například pařížskou Olympii. Bílá zpívala romsky, česky a slovensky.

Dlouhá léta byla spojena především s kapelou Kale.  S tou vystupovala  v 26 zemích světa. Jí to ale nijak neimponovalo. Nerada cestovala, v letadle se nedalo kouřit. Úspěšně rozjetou kariéru, na které měl obrovskou zásluhu manažer Jiří Smetana,  si nechala protéct mezi prsty.  Většinu vydělaných peněz naházela do výherních automatů.

Pád až na samé dno

Pro Jiřího Smetanu to byly těžké životní rány. Domluvil Bílé koncerty v královské opeře v Madridu nebo ve světoznámé Carnegie Hall. Romská zpěvačka však koncerty zrušila kvůli nemoci, a koncert ve známé newyorské hale dokonce kvůli „kšeftu“ v Prešově. Ve skutečnosti se jí nechtělo zpívat a hlavně cestovat.

„Byl to jeden z největších talentů v Česku. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého – a to byla pracovitost a spolehlivost,“ napsal před pěti lety, kdy Bílá v 65 letech 12. března 2019 zemřela,  hudební kritik Jiří Černý. Nemocná, zadlužená kvůli celoživotnímu gamblerství, zemřela sama na ubytovně v Plzni.