Ceny Paměti národa dostalo pět lidí, kteří čelili nacistům, komunistům a Rusům

Pět osobností, které vzdorovaly nacistům, komunistům či ruským okupantům, obdrželo večer v Národním divadle Ceny Paměti národa.  Ceremoniálu v historické budově divadla se zúčastnil prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Přišel jako vůbec první hlava státu od počátku udělování cen v roce 2010. Cenu letos získal disident Jan Litomiský, jeden z mluvčích iniciativy Charta 77, která se stavěla na odpor proti totalitnímu komunistickému režimu v Československu.

Do střetu s komunistickým režimem se dostaly také další oceněné Mária Šidová a Eva Karvašová ze Slovenska. Další oceněná, Marie Klangová z Česka, čelila nacistům. Pátým oceněným je ukrajinský pravoslavný kněz Vasyl Vyrozub. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 se vydal s výpravou pro těla vojáků z Hadího ostrova, kteří se odmítli vzdát ruské válečné lodi. Tým však padl do ruského zajetí. Pak byl spolu s dalšími vyměněn za ruské zajatce.

Ocenění každoročně uděluje společnost Post Bellum pamětníkům zlomových momentů minulého století, letos ho rozšířila i na hrdinu současného dění.