Čermák si za výzvy k násilí vůči politikům odpyká 5,5 roku, potvrdil soud

Tomáš Čermák si odpyká 5,5 roku vězení za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí vůči politikům zabránili přijetí novely pandemického zákona. Souhrnný trest za podporu a propagaci terorismu mu dnes pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. Čermák se tak stal vůbec prvním člověkem v Česku odsouzeným za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. K odvolacímu zasedání přišla muže podpořit asi stovka lidí, kteří zaplnili největší jednací síň a s rozhodnutím soudců vyjadřovali hlasitý nesouhlas pískotem a voláním "hanba".

Právní kvalifikace skutku, se kterou Čermák nesouhlasil, je tak podle soudu naprosto správná. Soudce odmítl, že by trest byl nepřiměřeně přísný či exemplární. Trestní sazba za daný čin totiž činí pět až 15 let vězení. Čermákův trest je tedy při samé spodní hranici, přičemž zahrnuje i mužovo předchozí odsouzení související s řízením auta.

Šestatřicetiletý muž z Holýšova na jižním Plzeňsku se vůči novele pandemického zákona vymezoval na sociální síti Facebook loni v únoru - nejprve vysílal živě, poté na svůj profil umístil téměř půlhodinové video. Diváky vyzýval k aktivnímu odporu vůči přijetí novely a k převzetí moci i k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. U krajského soudu se Čermák na jaře hájil tím, že na videu hovořil spíše v nadsázce a že si neuvědomil důsledky. Vulgární a expresivní slova volil podle svého vyjádření záměrně, aby upoutal pozornost a získal víc diváků. Státní zástupce Martin Bílý ale dnes tvrzení, že byl projev nadsázkou, odmítl. "Veřejně vybízel diváky, aby vypálili Senát," zdůraznil.