Češi na Euru končí

Čeští fotbalisté ve čtvrtfinále Mistrovství Evropy podlehli v Baku Dánsku 1:2. Dánové skórovali už v páté minutě, kdy se prosadil ze druhé vlny úplně nepokrytý Delaney. Ten mohl zvýšit ještě  v 17. minutě zvýšit, v dobré pozici ale minul. Za pět minut se na druhé straně dostal až před Schmeichela Holeš, na vítězný gól z osmifinále však nenavázal a zblízka trefil brankáře. Druhou branku vstřelili seveřané krátce před přestávkou. Ve 42. minutě Vestergaard na levé straně vysunul Mähleho a jeho centr šajtlí poslal zblízka do sítě Dolberg. Kouč Šilhavý po pauze dvakrát vystřídal - místo Masopusta s Holešem naskočili Jankto a druhý útočník Krmenčík. Reprezentanti výrazně přidali a brzy snížili. Krmenčíkovu střelu i Barákův pokus ještě Schmeichel vyrazil, ale na Schickovo pohotové zakončení k tyči po Coufalově centru už nedosáhl. V náročných podmínkách a velkém vedru se už dalším gól českým reprezentantům vstřelit nepodařilo a na šampionátu tak končí ve čtvrtfinále.

Pětadvacetiletý útočník Patrik Schick se pátým gólem na turnaji dotáhl na lídra tabulky kanonýrů Ronalda, Portugalec je ale v čele díky jedné asistenci. Schick se zároveň s pěti brankami dotáhl na nejlepšího českého střelce historie Eura Milana Baroše. Kanonýr Leverkusenu dal pět ze šesti gólů reprezentace na tomto šampionátu.

V samostatné historii hráli Češi čtvrtfinále na Euru počtvrté a podruhé neuspěl. Reprezentanti nedokázali zopakovat semifinálovou účast svých předchůdců z roku 2004 v Portugalsku, kde národní celek ve čtvrtfinále porazil Dány 3:0.