Češi na LOH: Všichni čeští tenisté jsou v Tokiu v 2. kole

Čeští basketbalisté porazili na úvod olympijského turnaje v Tokiu Írán 84:78. Národní tým vedl ve druhém poločase až o 22 bodů, v závěru utkání ale soupeř stáhl ztrátu i na čtyřbodový rozdíl. Další zápas čeká českou reprezentaci ve středu od 13:00 SELČ proti Franci a vystoupení v základní skupině A uzavřou Češi v sobotu ve stejném čase proti vítězům posledních tří olympiád z USA. Do čtvrtfinále postoupí ze tří skupin první dva celky a nejlepší dva ze třetích míst.

Tenistky Karolína Plíšková i Petra Kvitová postoupily do 2. kola olympijského turnaje. Plíšková si snadno poradila s Francouzkou Alizé Cornetovou, kterou porazila 6:1, 6:3. Kvitová zdolala Italku Jasmine Paoliniovou 6:4, 6:3. Už v sobotu si postup do 2. kola zajistily Barbora Krejčíková i Markéta Vondroušová. Tomáš Macháč zpečetil stoprocentní úspěšnost českých tenistů v 1. kole olympijského turnaje v Tokiu výhrou 6:7, 6:4, 6:4 nad Portugalcem Joaem Sousou. Také nejvýše nasazený pár olympijského turnaje Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková je v druhém kole. České tenistky vyhrály nad Hsieh Jü-čche a Hsu Čche-jü 6:2, 6:1.

Stolní tenista Lubomír Jančařík nedotáhl slibně rozehraný zápas druhého kola s Kazachem Kirillem Gerassimenkem a po prohře 3:4 je z olympijského turnaje vyřazen. Vypadla i Hana Matelová, která podlehla Thajce Orawan Paranangové 2:4.

Také šermíř Jakub Jurka smolně vypadl z olympijského turnaje kordistů hned v prvním kole. Se světovou desítkou Kazujasu Minobem z Japonska prohrál nejtěsněji 14:15.

Čeští střelci Jiří Přívratský a David Hrčkulák se do osmičlenného finále olympijské soutěže v disciplíně vzduchová puška neprobojovali. Přívratský skončil v kvalifikaci na 14. místě a Hrčkulák byl devatenáctý.

Kanoista Lukáš Rohan i kajakářka Kateřina Minařík Kudějová podle očekávání bez problémů postoupili do semifinále vodního slalomu.

Sportovní střelec Jakub Tomeček trefil v první kvalifikaci olympijského závodu ve skeetu 74 ran ze 75 a drží po úvodním dni čtvrté místo, které by mu zajistilo postup do pondělního finále. Jeho krajanka Barbora Šumová je v soutěži žen desátá.

Český dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová obsadil v semifinále olympijských her v Tokiu páté místo a stejně jako před pěti lety v Riu bude bojovat ve finále B o konečné 7. až 12. místo. Ze hry o medaile podle očekávání vypadl i skifař Jan Fleissner, který byl ve čtvrtfinále také pátý a nyní bude bojovat v takzvaném semifinále C/D o 13. až 24. místo.