Češi vyrážejí do přírody, obchodům rostou prodeje turistických bot či pláštěnek

Dovolenou na horách, v kempu nebo na vodě letos podle průzkumu e-shopu 4camping.cz plánuje zhruba 49 procent Čechů. Pěší výlety chtějí podniknout přibližně dvě třetiny lidí, čtvrtina dotázaných hodlá přespávat v přírodě. Výsledky průzkumu, který na přelomu května a června provedla pro 4camping.cz společnost MNFORCE mezi 1000 lidmi, má ČTK k dispozici. Internetoví prodejci sledují vyšší zájem o turistické boty, batohy nebo pláštěnky, vyplývá z ankety ČTK.

"Češi byli vždycky národem turistů, během pandemie ale obliba outdoorových aktivit ještě narostla. Lidé si vyzkoušeli, jak se dá trávit dovolená v České republice, a řadě z nich se to zalíbilo," uvedl mluvčí 4camping Vít Hruška. Na dovolené ve stanu mohou navíc lidé ušetřit, což je v současné době vysoké inflace velkou motivací, dodal.

Za letní dovolenou hodlá asi třetina oslovených utratit do 10.000 korun za celou domácnost, a to včetně dopravy, ubytování a jídla. S výdaji mezi 10.000 a 20.000 počítá 27 procent Čechů. "Šetřit chtějí lidé i na outdoorovém vybavení a jen pětina respondentů za ně letos utratí přes 5000 korun," řekl Hruška.