Česká ekonomika se letos už nevyhne poklesu, shodují se analytici

Česká ekonomika se za celý letošní rok už nevyhne poklesu, když se hrubý domácí produkt (HDP) sníží zhruba o půl procenta. Shodují se na tom analytici při hodnocení zpřesněných údajů o HDP za třetí čtvrtletí, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zároveň snižují své odhady ohledně hospodářského oživení v příštím roce zejména kvůli slábnoucí zahraniční poptávce. ČSÚ zhoršil odhad HDP v letošním 3. čtvrtletí na meziroční pokles o 0,7 procenta a mezičtvrtletní o 0,5 procenta, v prvním odhadu uváděl meziroční pokles o 0,6 procenta a mezičtvrtletní o 0,3 procenta.

"Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí zaostal za původními odhady, které čekaly vesměs mezičtvrtletní stagnaci a mírnější meziroční propad ekonomiky. Zveřejněná struktura potvrzuje, že slábne zahraniční poptávka, ale i ta domácí kromě spotřeby vlády zůstává v útlumu," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek upozornil, že se výkon české ekonomiky ještě víc vzdálil úrovni před pandemií covidu-19, nyní je o 1,5 procenta nižší. "Propad hospodářství jasně ilustruje efekt vysoké inflace, která stále likviduje kupní sílu obyvatel a eroduje i jejich úspory. Spotřeba domácností je nyní o devět procent nižší než před covidem bez náznaku jakéhokoliv zlepšení," uvedl. "O nic více potěšivý není ani pohled na nabídkovou stranu ekonomiky. Velká odvětví na tom byla ve srovnání s předchozím kvartálem hůře, výjimkou je pouze finanční a realitní sektor," dodal Dufek.