Česká republika přijme zahraniční humanitární pomoc

Česká republika přijme zahraniční humanitární pomoc, kterou jí v souvislosti s nynějšími povodněmi v zemi nabídly jiné státy. Jednotlivá ministerstva mají do 24 hodin Ústřednímu krizovému štábu oznámit své požadavky. Vicepremiér Cyril Svoboda po středečním zasedání kabinetu řekl, že Česko bude mimo jiné potřebovat vakcíny, léky a vysoušecí zařízení. Pomoc již nabídli představitelé Švédska, Polska, Francie, USA, Norska, Japonska, Švýcarska, Řecka, Itálie a dalších zemí a rovněž NATO a Evropské unie. Cyril Svoboda uvedl, že Francie například nabídla leteckou pomoc. Některé země podle vicepremiéra Svobody nabízejí specifickou pomoc, nabídka jiných je podle něj široká.

Nynější povodně v Čechách jsou svým rozsahem zřejmě větší než záplavy v roce 1997, řekl po zasedání vlády premiér Vladimír Špidla. Škody budou podle něj obrovské a budou se počítat v miliardách korun. Jejich výši však zatím není možné odhadnout. Při financování povodňových škod vláda sáhne ke všem technikám, které budou rozumné, odpověděl premiér na dotaz, zda vláda zvažuje vydání povodňových dluhopisů. Kabinet podle něj zváží i půjčky u mezinárodních institucí. Ministerstva pro místní rozvoj, dopravy, zemědělství a životního prostředí, která budou nejvíce zapojena do likvidace škod napáchaných velkou vodou, dostala za úkol prověřit rezervy ve svých rozpočtech a posoudit rozsah škod. Například ministr zemědělství Jaroslav Palas již oznámil, že jeho resort je schopen dát dohromady asi miliardu korun. Premiér Špidla zopakoval, že kvůli povodním bylo v zemi dosud evakuováno celkem zhruba 200.000 lidí. Počet obětí zůstává na devíti.

Vláda souhlasila s přechodným snížením minimálního limitu ropy ve státních hmotných rezervách o 150.000 tun do 30. listopadu. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Vladimír Špidla. Ropa bude za úplatu půjčena českým rafinériím na pokrytí výpadku dodávek ropy kvůli záplavám. Nedostatek ropy již avizovaly Česká rafinérská a Paramo, protože ropovod Družba jim nedodal smluvně dohodnutý objem této suroviny. Česká rafinérská nicméně uvedla, že výroba pohonných hmot v rafinérii v Kralupech nad Vltavou pokračuje, a dodávky pohonných hmot tak nejsou ohroženy. Ve státních hmotných rezervách jsou nyní po snížení limitu zásoby ropy na 80 až 100 dní.

Premiér Vladimír Špidla oznámil, že trestná činnost v České republice se v souvislosti s nynějšími záplavami nezhoršila. Po jednání vlády řekl, že kriminální situace se nemění a lidé se chovají velmi slušně. Vládní mluvčí Anna Stárková po jednání vlády oznámila, že na situaci v zemi nyní dohlíží 4000 policistů. Do boje s povodněmi a nebezpečím, které je doprovází, bylo dále nasazeno 9000 hasičů a 2000 vojáků.