Česko podalo kvůli dolu Turów podnět k Evropské komisi

Ministerstva životního prostředí a zahraničí odeslala podnět k Evropské komisi (EK) kvůli rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów. České úřady jsou přesvědčené o tom, že Polsko v souvislosti s prodloužením a rozšířením povolení těžební činnosti nesplnilo povinnosti vyplývající ze čtyř evropských směrnic i přímo ze Smlouvy o Evropské unii. O podání podnětu informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP).

V podnětu k EK si Česko stěžuje na to, že mu Polsko opakovaně odmítá poskytnout informace o vydaném povolení k těžbě do roku 2026 a neumožnilo Česku zapojit se do řízení o povolení těžební činnosti v ložisku Turów do roku 2044. Polsko navíc podle české strany schválilo změnu územního plánu bez řádného ukončení mezistátních konzultací a bez posouzení všech nezbytných náležitostí. EK by se měla k podnětu vyjádřit do tří měsíců a Česko pak rozhodne o dalších krocích. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) není cílem úplné zastavení těžební činnosti. "Usilujeme ale o kontrolu toho, aby těžba probíhala za takových podmínek, které zajistí minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí v ČR," uvedl Brabec.

Turów leží v jihozápadním cípu Polska v těsné blízkosti českých a německých hranic. Obyvatelé obcí z českého příhraničí se obávají ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu nebo propadů půdy. Polská strana ale zásadnější vliv dolu na české území odmítá. Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu.