Česko a Polsko ukončily spor o těžbu v polském hnědouhelném dole Turow

Polský premiér Mateusz Morawiecki a premiér Petr Fiala při podpisu dohody k Turówu

Česko a Polsko ukončily spor o těžbu v polském hnědouhelném dole Turow u českých hranic. Premiéři obou zemí, Petr Fiala a Mateusz Morawiecki, podepsali ve čtvrtek v Praze mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti. Předseda české vlády označil podpis dohody za velký úspěch, který zlepší vzájemné vztahy.  

Polsko se podle premiéra Petra Fialy (ODS) v dohodě zavázalo mimo jiné k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z českého území.

„Zavázalo se ke stavbě ochranného zemního valu, který má chránit obyvatele nejbližších obcí před hlukem, prachem a světelným znečištěním. Zavázalo se k přijetí opatření k zlepšení ovzduší v dotčeném regionu. Zavázalo se k řadě dalších věcích ve prospěch Libereckého kraje a jeho občanů,“ uvedl Fiala.

Do dokončení těžební činnosti bude podle dohody zajišťován monitoring hlukové zátěže z dolu, kvality ovzduší, terénních pohybů a hladin podzemních vod. „Bude též fungovat fond malých projektů k financování místních a regionálních projektů v oblasti životního prostředí,“ dodal Fiala.

Podle českého premiéra se obě země také dohodly na náhradě 45 milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów a na pětileté délce soudního dohledu.

Polsko předloni povolilo rozšíření těžby v dole až do roku 2026 bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie. Ten loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítli. Generální advokát Soudního dvora EU dal za pravdu české žalobě.

Výměnou za nynější dohodu polský premiér očekává, že Česko žalobu o Evropského soudu stáhne. Premiér Fiala potvrdil, že Česko stáhne žalobu hned poté, co obdrží od Polska domluvené finanční prostředky. Upřesnil také, že částka 35 milionů eur v rámci kompenzací půjde do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu.

Greenpeace: Dohoda české zásoby vody neochrání

Uzavření dohody o polském hnědouhelném dolu Turów je protiprávní, dohoda neochrání české příhraničí a tamní zásoby vody. Na protestu v Praze to v reakci na schválení mezistátní dohody uvedla Nikol Krejčová z organizace Greenpeace. Před Strakovou akademií demonstrovala desítka aktivistů. Podle nich česká vláda jednala netransparentně a smlouva nezaručuje ochranu životního prostředí v českém příhraničí.

"Smlouva nechrání českou vodu, která se ztrácí kvůli dolu Turów, a víme, že se bude ztrácet dál tím, jak se rozšiřuje těžba. Takže její uzavření je protiprávní, protože vláda má za úkol chránit české území, a to touto smlouvou rozhodně nedělá," řekla aktivistka. Dodala, že Greenpeace budou v případu nadále aktivní.