Česko pozastavilo provoz běloruských aerolinek Belavia na svém území

Běloruská aerolinka Belavia nebude smět od čtvrtka létat do Česka. Po jednání Bezpečnostní rady státu to oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Česko tak reaguje na nedělní události v Minsku, kdy Bělorusko pomocí stíhačky přinutilo přistát letadlo společnosti Ryanair. Úřady poté zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče, který byl na palubě. Také České aerolinie (ČSA) se budou na své pravidelné letecké lince z Prahy do Moskvy vyhýbat Bělorusku a poletí po náhradní trase přes státy Pobaltí. ČTK to řekla mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková. ČSA se tak přidají k dalším evropským aerolinkám, které se vyhýbají běloruskému vzdušnému prostoru, případně zastavily své linky do Běloruska. Na zákazu letů společnosti Belavia do EU se v uplynulých dnech shodl také summit EU.

Češi v Bělorusku, kteří nezvládnout přiletět či nevyužijí jiného spojení, budou moci podle ministra Havlíčka případně využít náhradní autobusovou dopravu.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) uvedl, že Česko plně podporuje evropské kroky v přípravě seznamu sankčních opatření vůči vybraným fyzickým a právnickým osobám. Měl by být hotový co nejdříve, aby o něm v červnu mohli rozhodnout ministři zahraničí zemí EU. Česko zároveň požaduje okamžité propuštění Prataseviče a jeho partnerky a vyšetření incidentu. Diplomaté v rámci Severoatlantické aliance (NATO) se dále podílí na přípravě společného prohlášení, které by mělo odsoudit postup běloruského režimu.