Česko odsoudilo ruskou agresi proti Ukrajině. Putin se zachoval jako bezohledný bandita, řekla ministryně obrany Černochová

Válka na Ukrajině

Mýlil jsem se prohlásil v televizním projevu prezident Miloš Zeman a řekl, že je třeba sáhnout k tvrdým sankcím. Také premiér Petr Fiala zdůraznil, že akt a agrese Ruska nemůže zůstat bez odpovědi.

Rusko se dopouští zločinu proti míru, jeho útok na Ukrajinu je třeba důsledně odsoudit, a to i činy. V televizním projevu to dnes uvedl prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman | Foto: Pražský hrad / Kancelář prezidenta republiky

"Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni, a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu. Domnívám se, že je načase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány. Mám tím na mysli především sankci v oblasti  SWIFT, což je mezinárodní bankovní síť, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku."

Zeman prohlásil, že šílence je třeba izolovat a vyjádřil plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. S premiérem Petrem Fialou (ODS) se zúčastní on-line summitu NATO.

"Zítra se zúčastním videokonference hlav států NATO a pozval jsem na ni i premiéra Fialu (ODS), protože se domnívám, že i když se třeba lišíme v názorech na státní rozpočet, v této vážné situaci je zapotřebí postupovat naprosto jednotně."

Premiér Fala vyzval české občany k opuštění Ukrajiny

Petr Fiala | Foto:  Úřad vlády ČR

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemůže ruská agrese zůstat bez odpovědi.

"Chtěl bych vyzvat všechny české občany na Ukrajině, aby zemi neprodleně opustili. Vylvyslanecví ČR v Kyjevě bylo nyní dočasně uzavřeno, ale konzulární pomoc českým občanům poskytuje generální konzulát ČR ve Lvově."

Podle poradce premiéra Tomáše Pojara je v zájmu Česka posílit východní hranici NATO.

Tomáš Pojar | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

"Posilujme naše východní křídlo a braňme naši hranici. A pak se maximálně snažme pomoci Ukrajině. Nejen proto, že to je země napadená, ale protože na Ukrajině se v tuto chvíli bojuje i o naši budoucnost."

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) očekává, že NATO nyní požádá Česko o posílení východního křídla aliance.

Jana Černochová | Foto:  Úřad vlády ČR

"Nejde o denacifikaci, demilitarizaci ani o mírovou misi, Putin se zachoval jako bezohledný bandita," uvedla Černochová.

Již dříve řekla, že Česko zvažuje vyslání vojáků do Rumunska nebo na Slovensko a naznačila, že pravděpodobnější je slovenská varianta. Slovensko již dalo souhlas k přípravám na působení vojenské jednotky NATO v zemi.

Ministr Lipavský: Ještě včera nám ruský velvyslanec tvrdil, že jsou to dezinformace

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Rusko po letech pracně budované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení.

Jan Lipavský | Foto: Olga Vasinkevič,  Český rozhlas

"Ještě včera nám zde na ministerstvu zahraničních věcí velvyslanec tvrdil, že zprávy o přítomnosti ruských vojenských oddílů na Donbase, jsou dezinformacemi západních médií. Je tedy bohužel zcela očividné, že lež se stala běžným nástrojem ruské státní moci, včetně diplomacie."

Také on vyzval Čechy, aby na Ukrajinu, kam už byly zrušené lety, nejezdili. Dodal, že v cestovatelském systému Drozd je na Ukrajině zaregistrováno zhruba 150 Čechů.

"Když naši pracovníci konzulárního úseku obvolávali jednotlivé kontakty, aby ověřily, že jsou to reálné registrace, tak se víceméně jednalo o občany, kteří dlouhodobě žijí na Ukrajině, mají tam rodiny, mají české občanství, ale žijí na Ukrajině. Tito lidé nevyjadřovali přání odejít z Ukrajiny v momentě, kdy tam nebyla tato válečná situace. Nevíme, jakým způsobem se toto promění."

Ruské síly napadly Ukrajinu | Foto: Emilio Morenatti,  ČTK/AP Photo

A situace se už zřejmě mění. Na hranicích se Slovenskem jsou už kolony aut. Autobusy z Ukrajiny do ČR jsou dnes už většinou obsazené. Jednotlivá česká města jsou připravená vyčlenit byty. Na pomoc zraněným se připravují i nemocnice.

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy slíbili Ukrajincům, kteří v ČR pracují, že jim pomohou privést jejich rodiny. Svou pomoc nabídlo zhruba 50 pěstounů, kteří jsou připraveni poskytnout Ukrajincům útočiště.

Rektoři: Rétorika ruského vedení připomíná slovník nacistů v roce 1938

K situaci se vyjádřili i rektoři českých vysokých škol. Současná rétorika ruského vedení podle nich připomíná slovník nacistů a jejich agresivní politiku vůči Československu v roce 1938.

Česká ekonomika zřejmě i v případném nejširším pojetí sankcí proti Rusku nebude podle Hospodářské komory (HK) paralyzována. Pro mnohé firmy z různých odvětví by ale sankce mohly mít až existenční důsledky.

Český obranný průmysl je připraven k okamžitým dodávkám vojenského materiálu Ukrajině, může dodat i zboží vyrobené pro jiné zákazníky, uvedla asociace.

NATO je připraveno jednotně bránit své členy

Severoatlantická aliance přijme v reakci na ruský útok proti Ukrajině další kroky k obraně svých členů. Shodli se na tom dnes na mimořádném zasedání velvyslanci aliančních zemí, kteří zároveň vyzvali Rusko k ukončení vojenské akce. Počínání Moskvy podle nich ohrožuje bezpečnost v Evropě a NATO je jednotně připraveno bránit své členy.

Shromáždění před ruským velvyslanectvím v Praze | Foto: Michal Krumphanzl,  ČTK

V Česku lidé demonstrovali proti útoku Ruska. Budovu ruského velvyslanectví v Praze postříkali červenou barvou symbolizující krev. Také na Václavském náměstí v Praze demonstruje asi 100 lidí proti ruské invazi na Ukrajinu. Mají s sebou ukrajinské vlajky a transparenty, na kterých vyzývají k zastavení ruské agrese a války.