Česko žalobu na Polsko kvůli dolu Turów nestáhne

Česká republika nestáhne žalobu na Polsko, kterou podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšíření hnědouhelného dolu Turów. Novinářům v Bruselu to dnes řekl premiér Andrej Babiš. Polsko ale podle něj poprvé uznalo námitky Prahy a chce dohodu. Polský premiér Mateusz Morawiecki po pondělním jednáním se svým českým protějškem podle agentury PAP prohlásil, že Česko žalobu stáhne.

Unijní soud minulý týden v pátek nařídil, aby Polsko těžbu v dole Turów okamžitě zastavilo, a to až do doby, než se o sporu rozhodne. Morawiecki v pondělí řekl, že se Polsko verdiktu nepodřídí. "Žádnou žalobu stahovat nebudeme... Nic takového nebude, to vylučuji," prohlásil Babiš. Na tahu je nyní podle něj polská strana, aby navrhla možné řešení. Obě země by mohly uzavřít případnou mezivládní dohodu, ve hře jsou i finanční kompenzace, uvedl premiér. Česko ale ani v rámci možných jednání nebude žalobu stahovat, dodal.

Podle šéfa české vlády je pozitivní, že Varšava poprvé od roku 2016, kdy Česko vzneslo námitky proti vlivu hnědouhelného dolu Turów na životní prostředí, vůbec souhlasila s převzetím části nákladů. "Je to o vodě pro naše občany, kdy my musíme investovat velké částky, aby byla pro naše lidi dostupná. Konečně to polská strana akceptuje," řekl Babiš. Návrh k jednání expertů podle něj obsahuje i konkrétní datum, kdy by mohl důl ukončit činnost.