Českou a slovenskou kinematografii zastupuje film Sluneční stát

Českou a slovenskou kinematografii zastupuje v soutěži MFF v Karlových Varech snímek režiséra Martina Šulíka Sluneční stát, který na plzeňském Finále dostal Zlatého ledňáčka. Před deseti lety tu jeho Záhrada získala Zvláštní cenu poroty, cenu Mezinárodní federace filmového tisku (FIPRESCI), Mezinárodní federace filmových klubů (FICC) a ocenění ekumenické poroty.

"Záměrně jsme filmu dali název podle Campanellova utopického díla, zdálo se nám, že tak dostane ironický podtón," řekl režisér na setkání s novináři. Stejně tak záměrně zvolili podtitul Hrdinové dělnické třídy. "Slovo dělník zmizelo z našich slovníků, mluví se o manažerech a podnikatelích. Všichni mě od toho zrazovali, tvrdili, že to vyžene lidi z kina. V podstatě měli pravdu," dodal režisér, který na scénáři pracoval s Markem Leščákem. Nejprve se měl příběh odehrávat na Slovensku, až prý producent Čestmír Kopecký měl nápad, aby dějištěm příběhu bylo Ostravsko. "Odráží totiž významné změny v sociální a kulturní oblasti se vším dobrým i zlým, co přinesla doba," dodal režisér.

Sluneční stát je na plakátech uváděn jako "československý" film, tedy bez pomlčky. "Myslím, že to je správné, bylo poloviční zastoupení financí i profesí," vysvětlil Šulík. Vítá, že rozvoj kinematografie je jednou z priorit slovenského ministerstva kultury, které výrazně podporuje některé projekty. Podle něj to však není systémové řešení - chybějí jiné zdroje a slovenská televize nevstupuje do koprodukcí.