Karlovarský festival poodhalen: Křišťálový glóbus pro Danielu Kolářovou i premiéra restaurovaného filmu Každý den

Daniela Kolářová

Začátek letních prázdnin je v Česku už tradičně spojen s nejvýznamnější tuzemskou filmovou událostí. Pravidelně se totiž zahajuje Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Letos se koná po 57. a pořadatelé poodhalili některé podrobnosti k chystanému ročníku. Cenu prezidenta festivalu převezme herečka Daniela Kolářová.

Mezinárodní filmový festivala v Karlových Varech každý rok navštíví některá ze světových filmových hvězd. Naposledy přijel Benicio Del Toro, Liev Schreiber nebo Geoffrey Rush, v minulosti to byli například John Travolta, Julianne Moore, Helen Mirren, Robert Pattinson, Jean Reno, Susan Sarandon, Robert De Niro, Sharon Stone, Scarlett Johansson, Ben Kingsley, Carlos Saura a řada dalších.

Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík ve filmu Léto s kovbojem | Foto: Česká televize

I když se v médiích objevily spekulace, že by do Varů měl dorazit australský herec Russell Crowe, pořadatelé jména letošních zahraničních hvězd zatím neprozradili, oznámí je jako vždy postupně před zahájením festivalu. Odtajnili ale, kdo si odnese Cenu prezidenta festivalu. Na slavnostním zakončení 57. ročníku ji dostane Daniela Kolářová, jedna z nejvýraznějších českých hereckých osobností posledních desetiletí.

Před kamerou debutovala už na konci šedesátých let. Diváci si ji pamatují z filmů jako Na samotě u lesa, Léto s kovbojem, Noc na Karlštejně, Vratné lahve nebo z loňského snímku Betlémské světlo, kde si na plátně už poněkolikáté zopakovala manželku postavy Zdeňka Svěráka. Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky si Daniela Kolářová ocenění zaslouží za výjimečné výkony nejen ve filmech a seriálech.

Jiří Bartoška | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Je to jedna z nejvytíženějších a nejpopulárnějších hereček. Nejen filmových, televizních, ale i divadelních. Myslím si, že ta volba byla velice správná. Laureát, který cenu přebírá, má možnost, nebo mu ji dáváme, aby si vybral film, kterým chce být prezentován. Daniela si vybrala Kulový blesk - slavnou komedii,“ prozradil Bartoška.

Prezident festivalu ohlásil také titul filmu, který bude letos na festivalu uveden v rámci dlouholetého projektu premiér digitálně restaurovaných kopií děl ze zlatého fondu české kinematografie. Jde o snímek Každý́ den odvahu. Celovečerní́ debut Evalda Schorma z roku 1964 patří́ k zásadním titulům československé́ nové vlny. Ve filmu se objevili Jana Brejchová, Vlastimil Brodský, Josef Abrhám a Jan Kačer, který bude čestným hostem přehlídky.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och zase představil dvě z tematických sekcí 57. ročníku. V jedné z nich uvede devět snímků současných íránských filmařů, kteří se originálním způsobem vyjadřují k aktuálnímu dění ve společnosti. V kolekci jsou filmy melancholické, komické, válečné, vědeckofantastické, snímky o lásce i filmy ve filmu.

Druhá sekce připomene tvorbu japonského režiséra Jasuzo Masumury (1924–1986). Osobitý filmař, z jehož rozsáhlé tvorby festival uvede jedenáct snímků, proslul sebevědomým bořením hranic mezi uměním a komercí.

Vyšší příspěvek

Ministr kultury Martin Baxa na tiskové konference přislíbil, že filmové přehlídce navýší příspěvek.

„Mezinárodnímu filmovému festivalu Karlovy Vary je letos 57 let a je stálicí na českém i světovém filmovém nebi. Ve filmovém průmyslu jsme prostě dobří a svědčí o tom úspěchy českých filmů i dlouhá tradice festivalu,“ uvedl Baxa s tím, že pro ministerstvo kultury je to významná akce, kde se potkávají nejvýznamnější zástupci filmového průmyslu.

„A nám velmi záleží na rozvoji filmového průmyslu v naší zemi. I z toho důvodu pro další tři roky ministerstvo kultury navýšilo podporu o pět milionů korun na celkovou finanční podporu ve výši 35 milionů korun ročně,“ dodal ministr.

Jiří Bartoška prezident MFFKV a ministr Martin Baxa podepisují memorandum na tiskové konferenci k 57 ročníku | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Dříve ministerstvo kultury přispívalo částkou 30 milionů korun. Celkový rozpočet festivalu se pohybuje kolem 130 až 150 milionů korun. Filmový svátek letos proběhne v termínu od 30. června do 8. července.