Čeští politici vyjádřili Cichanouské podporu běloruské opozici

České předsednictví v Evropské unii v druhé polovině letošního roku uspořádá několik akcí zaměřených na Východní partnerství, řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) po jednání s vůdkyní běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Běloruské opozici vyjádřila dnes šéfka dolní komory podporu na všech úrovních. O efektivnější podpoře oponentů diktátorského režimu prezidenta Alexandra Lukašenka mluvil s Cichanouskou i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Lipavský Cichanouské podle svých slov potvrdil, že běloruská opozice má jednoznačnou podporu české vlády. "Budeme dál podporovat lidskoprávní aktivisty, novináře i studenty. Mluvili jsme o tom, jak efektivněji běloruskou opozici podpořit. Lukašenkův režim legitimní není a musí zaplatit za to, že se zapojil do ruské agrese proti Ukrajině," uvedl po schůzce šéf české diplomacie.

Cichanouská žije v exilu, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl loni odsouzen k 18 letům vězení, Západ verdikt odsoudil.