Dále ze sportu:

Česká oštěpařka Barbora Špotáková vyhrála výkonem 66,08 metru z první série atletický mítink v Birminghamu a stane se podruhé v kariéře celkovou vítězkou Diamantové ligy. Její jediná konkurentka v boji o vítězství v prestižním seriálu Sunette Viljoenová z Jihoafrické republiky obsadila hodem dlouhým 62,13 metru čtvrté místo a dvojnásobnou olympijskou vítězku už nemůže v celkovém pořadí předstihnout.

Motocyklista Karel Abraham obsadil ve Velké ceně České republiky v Brně deváté místo v královské třídě MotoGP. Na Masarykově okruhu, kde se mu v minulosti příliš nedařilo, je to jeho nejlepší výsledek. Z vítězství se radoval Španěl Dani Pedrosa, který v dramatickém finiši porazil lídra šampionátu a svého krajana Jorgeho Lorenza.

Motocyklista Jakub Kornfeil dlouho bojoval ve Velké ceně České republiky v Brně o stupně vítězů ve třídě Moto3, na trati Masarykova okruhu nakonec dojel šestý. Ještě dvě kola před cílem byl na druhém místě. V závěru závodu jej ale předstihla čtyřčlenná skupinka jezdců, kteří startovali na suchých pneumatikách. Z prvního vítězství v Moto3 se radoval Němec Jonas Folger.

Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v Brně navštívilo v průběhu víkendu 212.303 diváků, což je nejslabší návštěva za poslední roky. Propad nastal zejména v neděli, kdy i kvůli rannímu dešti zavítalo na Masarykův okruh 139.232 fanoušků. V minulých dvou letech na brněnské závody přišlo shodně zhruba 238 tisíc diváků. Loni přitom pořadatelé doufali, že díky premiérovému startu Karla Abrahama v královské kategorii MotoGP padne rekordní zápis z roku 2007, kdy na okruh přišlo 245.039 lidí. Nedělním maximem je 159.000 fanoušků z roku 2006.

Fotbalisté Plzně v pátém ligovém kole před svými diváky porazili Mladou Boleslav 2:0 a odčinili tak minulou domácí prohru s Brnem. Viktorii tříbodový zisk zachránili svými góly záložník Marek Hanousek hlavičkou v 63. minutě a ve druhé minutě nastavení obránce Václav Procházka. Plzeň se bodově dotáhla na vedoucí duo Sparta a Jablonec, oba týmy ale mají k dobru pondělní dohrávku.

Pondělní dohrávka pátého kola první fotbalové ligy nabídne šlágr mezi Jabloncem a Spartou, které svedou přímý souboj o první místo v tabulce. Ani jeden z týmů dosud nepoznal přemožitele a jdou do vzájemné bitvy se stejným počtem deseti bodů. Případný vítěz zápasu se osamostatní v čele soutěže. Zápas začíná v pondělí v 18:00, hlavním rozhodčím je Libor Kovařík. Utkání vysílá ČT4.

Tenista Tomáš Berdych na turnaji v americkém Winston-Salemu na titul nedosáhl. Druhý nasazený český hráč, jenž útočil na druhý letošní titul, ve finále podlehl domácímu obhájci trofeje Johnu Isnerovi za dvě hodiny a 26 minut 6:3, 4:6 a 6:7.

České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká titul ve čtyřhře na turnaji v New Havenu nezískaly. Stříbrné olympijské medailistky ve finále prohrály s prvním párem světového žebříčku Američankami Liezel Huberovou a Lisou Raymondovou 6:4, 0:6 a 4:10.

Skokan na lyžích Jan Matura se devátým místem postaral o nejlepší výsledek českých reprezentantů ve víkendových závodech letní Grand Prix v Hakubě. Matura bodoval jako jediný z týmu, v sobotu se to povedlo pouze Borku Sedlákovi. Matura v prvním kole obsadil výkonem 110,5 metru 18. příčku, ve druhém předvedl třetí nejdelší skok dne 129 metrů a posunul se do elitní desítky. V průběžném pořadí poskočil na 26. místo. Nejlepším z Čechů je stále Lukáš Hlava, kterému díky bronzu z Hinterzartenu patří 20. pozice. V Hakubě nestartoval.

Bez medaile skončili čeští vodní slalomáři v nedělních finále Světového poháru v pražské Troji. Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek a kajakářka Irena Pavelková obsadili čtvrtá místa. Nejlepším víkendovým výsledkem českých vodáků tak bylo sobotní třetí místo kanoisty Vítězslava Gebase. Pátí skončili další čeští deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler. Čtvrtá žena z olympijských her v Londýně Štěpánka Hilgertová byla desátá kvůli chybě na páté brance, kterou minula. Závody vyhráli Slovenka Jana Dukátová a francouzská posádka Pierre Labarelle, Nicolas Peschier.

Plážoví volejbalisté olympionici Petr Beneš s Přemyslem Kubalou ve finále mistrovství republiky zvítězili nad obhájci titulu Janem Dumkem a Martinem Tichým 2:0 na sety a oplatili jim loňskou porážku. Třetí příčku obsadili Jaroslav Pavlas s Miroslavem Svobodou. Beneš s Kubalou, kteří vloni marně útočili na třetí titul za sebou, dnes finále na Brněnské přehradě vyhráli za 42 minut 21:16 a 21:17 a inkasovali prémii 24.000 korun.

Olympionik Jan Škarnitzl obhájil celkové vítězství v Českém poháru v cross country horských kol. Ženský seriál vyhrála jeho sestra Jitka. V závěrečném pátém podniku v Koutech nad Desnou se však na stupně vítězů neprosadili.

Autokrosař Václav Fejfar uhájil v Přerově vedení v mistrovství Evropy třídy Touring Autocross, na domácí trati ale těsně prohrál se svým největším soupeřem Maďarem Tamásem Káraiem. Třetí v závodě skončil Jan Bartoš. O další medailové umístění pro české jezdce se postaral Petr Turek, druhý muž kategorie Super Buggy. Fejfar prohrál s Káraiem finálovou jízdu o necelou sekundu. Bartoš poskočil v pořadí ME na čtvrtou pozici.

Český reprezentant Miroslav Dvořák obsadil druhé místo v závodě letní Grand Prix v severské kombinaci v německém Oberwiesenthalu. Nestačil pouze na Bernharda Grubera z Rakouska, na bronzového medailistu z předloňské olympiády ve Vancouveru ztratil čtyři vteřiny. Pětadvacetiletý Dvořák se ve čtvrtém dílu letního seriálu postaral o nejlepší dosavadní výsledek českých sdruženářů. Vylepšil vlastní šesté místo z předchozího závodu v Soči a rovněž zaznamenal osobní maximum v Grand Prix, kterým dosud bylo dva roky staré třetí místo rovněž z Oberwiesenthalu. V průběžném pořadí sedmidílného seriálu patří Dvořákovi čtvrté místo se ziskem 164 bodů.