Dánsko a Švýcarsko zařadilo ČR mezi rizikové země. Slovensko o tom uvažuje

Dánsko zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí kvůli vysokému nárůstu případů nákazy koronavirem. Od dnešních 24:00 SELČ budou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí a dánský tisk. Za odůvodněné dánské úřady považují cesty za prací, k pracovnímu pohovoru, z důvodu přepravy či dodávky zboží a podobně. Do Dánska mohou přicestovat i studenti za účelem vysokoškolského a středoškolského studia, či za účelem studijní stáže, uvedl na twitteru Černínský palác. Vstup je povolen také rodinným příslušníkům s přímou rodinnou vazbou.

Na seznam rizikových zemí zařadilo Česko také Švýcarsko. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Informaci švýcarských zdravotnických úřadů ČTK potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová. Podle Valentové se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin, ani přestupy na navazující lety na letištních terminálech. Švýcarský zdravotní úřad (BAG) na svých stránkách upozorňuje, že povinnou karanténu nelze nahradit negativním testem na koronavirus. Na aktualizovaném seznamu rizikových zemí platném od pondělí se kromě Česka objevily také Britské Panenské ostrovy, devět francouzských regionů včetně Paříže a rakouské hlavní město Vídeň. Nově přibyly také Kanárské ostrovy, a na karanténním seznamu tak od pondělí bude opět celé Španělsko.

Slovensko bude v pondělí rozhodovat o zařazení Česka mezi rizikové země a o uzavření hranic s Ukrajinou. Vyplývá to z prohlášení slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího po jednání pandemické komise vlády. Zařazení mezi rizikové státy by patrně znamenalo omezení při cestování.