Domácí banky zvýhodňují úvěry pro lidi i firmy zasažené záplavami

Domácí banky začínají reagovat na katastrofální povodně a postiženým občanům a firmám nabízejí zvýhodněné úvěry. Ke stejnému kroku přistoupily i největší domácí stavební spořitelny. Banky otevírají další uzavřené pobočky, především v jižních Čechách a v Praze, naopak v severočeském Děčíně jsou všechna obchodní místa uzavřena.

ČSOB bude od pondělí klientům poškozeným záplavami nabízet úvěry s nižším úrokem a možným odkladem splátek až na půl roku. Úlevy při čerpání nových úvěrů banka nabízí také malým a středním firmám a obcím. Povodňové úvěry pro občany určené k překonání škod na domech, bytech i rekreačních chalupách jsou poskytovány od 20 do 750 tisíc korun. Rovněž Živnostenská banka připravuje zvýhodněné podmínky hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Úvěry bude možné použít na opravy bytů a domů a jejich vnitřního zařízení. Zvýhodněný úvěr nabízí rovněž Česká spořitelna, ostatní banky podobný krok rovněž nevylučují. Spořitelna uvolní jednu miliardu Kč z programu Top Podnik na podporu zvláštních úvěrů pro kraje, města a obce a malé a střední firmy. Úrokovou sazbu u úvěrů poskytovaných na nápravy škod způsobených povodněmi bude banka nabízet od 3,75 procenta, což je zhruba o tři procentní body méně než standardní sazby. Za výhodných podmínek chce Česká spořitelna nabízet úvěry a další produkty a služby také klientům z řad obyvatelstva, kteří utrpěli vinou povodní škody na majetku. K tomuto přístupu se připojily i tři největší domácí stavební spořitelny, které nabízí výhodnější překlenovací úvěry. Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky vyčlenila čtvrt miliardy korun na překlenovací úvěry úročené šesti procenty bez nutnosti počátečního vkladu. Největší domácí stavební spořitelna, ČMSS, na podobnou pomoc určila dokonce miliardu korun. Klienti postižení záplavami mohou až do konce října k odstraňování škod na svých obydlích využít překlenovacích úvěrů s pevnou roční úrokovou sazbou od 4,3 do 5,9 procenta. K podobnému kroku sáhla i česká dvojka, Stavební spořitelna České spořitelny, která překlenovací úvěry nabízí za 4,95 procenta.

Kromě povodňových půjček mohou klienti ČSOB z postižených regionů v případě rychlé potřeby hotovosti využít přečerpání svého běžného účtu. Limit povoleného přečerpání bude stanoven na počkání ve výši pět až 750 tisíc Kč v závislosti na měsíčním příjmu. Rovněž malé a střední podniky získají přístup k povodňovým úvěrům. Ty budou poskytovány buď na pořízení zničených zásob a na obnovení provozu, anebo na rekonstrukci zničených provozoven. U obou typů úvěrů lze získat odklad splátek jistiny na dobu půl nebo jednoho roku. ČSOB poskytne výhodné úvěry i zaplaveným obcím, městům a stavebním bytovým družstvům. ČSOB nabízí obcím a městům dlouhodobé úvěry se splatností nad pět let a odkladem splátek až na dva roky v závislosti na míře poškození. Do míst, kde již voda opadla, se kromě běžného života vracejí i banky. Peněžní ústavy tak otevírají pobočky v jižních Čechách i v Praze, naopak v severočeském Děčíně jsou nyní všechny banky uzavřeny.

Autor: Ivo Prokop