Doplněné seznamy StB se objeví v druhé půli května či v červnu

Doplněné seznamy spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti (StB) vydá ministerstvo vnitra v nákladu 2000 dotisků v druhé půli května či začátkem června. V dotisku přibude dva až tři tisíce nových jmen, několik jmen naopak proti původní verzi ubude. Na dotaz ČTK to řekl ředitel odboru spisové a archivní služby Jan Frolík. Jsou tam i nové rozsudky a vyjádření lidí, poznamenal Frolík. Jedna publikace původní verze zahrnovala tucet dílů o celkovém počtu 5000 stran a vážila osm kilogramů. Seznam obsahoval 75.000 jmen spolupracovníků komunistické tajné služby a 3150 jmen lidí, kteří komunistické rozvědce dávali informace ze zahraničí. Podle zákona do něj mohli být zařazeni jenom ti agenti, kteří mají nyní české občanství. Právě to je také hlavním argumentem, jímž vnitro čelí kritickým hlasům oponentů, kteří v oficiálních seznamech postrádají značný počet jmen.

Občanské sdružení Archivy například odhaduje, že v seznamu spolupracovníků bývalé kontrarozvědky schází nejméně 10.000, spíše však přes 33.000 jmen. Zdaleka úplný není podle sdružení ani seznam týkající se svazků vedených bývalou I. správou SNB - rozvědkou. Aktivisté Archivů zde postrádají 312 jmen. Z objektových svazků operativní korespondence, jichž bylo do 28. prosince 1989 podle Archivů založeno 1486, vnitro v seznamu zveřejnilo pět.

Archivy upozornily ministra vnitra Stanislava Grosse a příslušný orgán Poslanecké sněmovny ČR také na několik tisíc nezveřejněných jmen lidí vedených v podsvazcích objektových svazků. Stanovisko sdružení, v jehož předsednictvu jsou spolu s dalšími i publicista a bývalý disident Petr Uhl a advokát Milan Hulík, má ČTK k dispozici.