Drahoš i Sládek jsou zastupiteli Útěchova, mají stejně mandátů

Bývalý šéf republikánů Miroslav Sládek i bývalý ředitel brněnského studia České televize Zdeněk Drahoš společně usednou na radnici brněnské městské části Útěchov. Sdružení, za která v sobotních nových komunálních volbách usilovali o přízeň voličů, získala v sedmičlenném zastupitelstvu shodně tři hlasy.

Nejvíce hlasů - 38,77 procenta - získalo Sládkovo uskupení Nezávislí - prosperita a bezpečí. Drahošovo hnutí Nestraníci pro Moravu skončilo druhé ze ziskem 33,48 procenta hlasů. Podle počtu mandátů jsou ale jejich síly vyrovnány, získaly shodně po třech zastupitelích. Sládka volilo 140 obyvatel Útěchova, Drahoše o 12 voličů více. Sedmé křeslo obsadila kandidátka ODS Šárka Pohanková.

Nové komunální volby se v Útěchově i třech dalších obcích konaly kvůli tomu, že počet předloni zvolených zastupitelů klesl pod zákonem stanovenou hranici. Mimořádné volby se ze stejného důvodu konaly i v Mutkově na Olomoucku, Kvílicích na Kladensku a v Úpohlavech na Litoměřicku, kde podle očekávání uspěli především nezávislí kandidáti nebo jejich sdružení.

Šéf republikánů Miroslav Sládek je spokojený s výsledkem voleb. "Tento vynikající výsledek je dokladem toho, že jsme na radnici udělali v minulosti kus práce, že si toho občané váží, že jsem pro ně přijatelný," řekl ČTK Sládek, který byl lídrem sdružení. I Zdeněk Drahoš je podle vyjádření pro ČTK s tímto výsledkem spokojen. Jaké složení bude mít nová útěchovská radnice, lze zatím těžko odhadnout. Zcela vyloučit nelze ani možnost, že Sládek opět usedne do křesla starosty a místostarostou se stane Drahoš. Dosud to nikdo z nich nepotvrdil, čeká se na výsledky prvních jednání. "My se nebráníme širší spolupráci s ostatními. Při práci na radnici nejde o žádnou ideologii, ale práci pro obec. Také ODS je nám blízká svým programem," uvedl Sládek. Drahoš má stejný názor. Zdůraznil, že všechny strany, které uspěly v sobotních komunálních volbách v Útěchově, mají v podstatě totožný program. Jasno už má ODS. "Pro nás vychází jako vhodný partner Nestraníci pro Moravu. Budeme jednat s panem Drahošem o případné koalici. Nepředpokládám, že by se tak stalo v případě nezávislých pana Sládka," řekla ČTK místopředsedkyně brněnských občanských demokratů Dana Filipi.

Personální krizi ve vedení obce odstartovala loňská rezignace bývalého útěchovského starosty Jaromíra Sáňky a dalších dvou jeho kolegů z Občanské iniciativy Útěchov. Sáňka před časem ČTK řekl, že rezignoval, protože "nedokázal snášet atmosféru, kterou Sládek na radnici vytvářel". Sládek dlouho úvahy o vypsání voleb odmítal. Tvrdil, že rezignace byly neplatné, s tím však na jihomoravském krajském úřadě ani u ministerstva vnitra neuspěl.