Sládek vyhrál volby v Útěchově

Šéf republikánů Miroslav Sládek (vlevo) je spokojený s výsledkem mimořádných voleb v brněnské městské části Útěchov, stejný počet křesel jako Sládkovo hnutí, získalo uskupení Nestraníci pro Moravu, vedené bývalým ředitelem brněnského studia České…

Politika někdy přináší skutečně nečekané situace. A to nejen na té nejvyšší úrovni. Kdo by ještě před pár lety čekal, že ultrapravicový politik, který byl postrachem Poslanecké sněmovny a nejen jí, zakotví v komunální politice. A stalo se. Řeč je o bývalém vůdci republikánů Miroslavu Sládkovi. Ten o víkendu kandidoval do zastupitelstva v brněnském Útěchově. Volby sledoval Jaromír Marek.

Šéf republikánů Miroslav Sládek  (vlevo) je spokojený s výsledkem mimořádných voleb v brněnské městské části Útěchov,  stejný počet křesel jako Sládkovo hnutí,  získalo uskupení Nestraníci pro Moravu,  vedené bývalým ředitelem brněnského studia České televize Zdeňkem Drahošem  (vpravo),  foto: ČTK
Malá obec Útěchov je nejmenší městskou částí města Brna, kde žije jen pár stovek obyvatel. Do loňského roku o ní věděli jen turisté, kteří odtud vyrážejí na vycházky do okolních lesů. O Útěchově se začalo hovořit asi před pár lety, kdy se zde překvapivě usadil šéf republikánů Miroslav Sládek a znovu před rokem, když tento muž dostal do čela tamní radnice. Jak už to v jeho případě bývá, jmenování provázela krize a skandál. Jeho předchůdce, který stál v čele obce dvanáct let, podle svých slov, "nedokázal snášet atmosféru, kterou Sládek na radnici vytvářel". Jaký byl Sládek starostou? Sám považuje za největší úspěch opravu místního hřiště a radnice a zlepšení čistoty v obci. Jak jej hodnotí občané? Názory se různí a vesnice je rozdělena na dva znepřátelené tábory. Pro jedny vnesl do vesnice mnoho pozitivního.

"Vnesl sem řád a jistou zákonnost, která zde dříve nebyla."

Říká jedna z jeho příznivkyň. Jiní jí zase odporují.

"Myslím si, že to bere jen jako odrazový můstek. Moc mně nesedí. Jak ho znám jeho pověst a jak ho znám z televize, není to člověk, který by mohl vést lidi kolem sebe."

Ve víkendových mimořádných volbách získal Sládek za protivníka další kontroverzní osobnost, která nyní v Útěchově žije, bývalého ředitele brněnského studia České televize, Zdeňka Drahoše, který byl odvolán kvůli neprůhlednému hospodaření. Necelých čtyři sta padesát voličů si tak mohlo skutečně vybrat.

Miroslava Sládka jsem se zeptal, co jej láká na komunální politice?

"Já nerozlišuji politiku velkou - malou nebo parlamentní - komunální. Politika je prostě něco, co se dotýká života každého člověka. Přiznám, že o komunální politiku jsem nestál, ale ta poptávka, abych se do toho před tím rokem pustil, přišla od občanů. Nicméně naše strana (Republikáni Miroslava Sládka, pozn. red.) hodlá kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu."

Je pro vás komunální politika v nejmenší městské části Brna něco jako odrazový můstek? Lze to i takto vnímat?

"Sám vidíte, že by to byl maličký můstek. Ne, tak to není. Myšlenky, které představuje naše strana jsou v Evropě stále více úspěšné. Se spřátelenými stranami jsme založili Světový kongres vlasteneckých stran. Jeho světový kongres bude v Moskvě. Přesto, že o tom nemůžete informovat, je to zajímavé téma."

Není v tom přece jen nějaká disproporce? Jmenoval jste úspěchy: hřiště a čistota v obci na druhé straně ambice celosvětových sjezdů politických stran?

"Já chtěl na tom dokladovat, že všechno je důležité. Nejen ideologie a evropská politika, tak i spokojenost lidí s konkrétními věcmi, které je potkávají každý den když jsou do práce nebo vezou děti do školy."

Podle výsledků voleb získalo jak Sládkovo tak Drahošovo politické seskupení podobný počet hlasů a oba tedy zasednou spolu v sedmičlenném zastupitelstvu. Spekuluje se o tom, že Sládek opět usedne do křesla starosty a místostarostou se stane Drahoš.