Průzkum: Stále víc Čechů si myslí, že rozdělení Československa byla chyba

Václav Klaus a Vladimír Mečiar

Před 25 lety, na začátku června 1992, se v Československu konaly volby. Jejich výsledek předznamenal konec společného státu Čechů a Slováků.

Václav Klaus a Vladimír Mečiar
Jasné vítězství Občanské demokratické strany v české a Hnutí za demokratické Slovensko ve slovenské části státu, bylo jedním z prvních kroků, které přímo vedly k rozpadu Československa. Voliči těchto stran přitom velmi často ale s variantou rozdělení nepočítali. Socioložka Soňa Szomolanyi tehdy zpracovávala průzkumy veřejného mínění.

"Ani většina voličů HZDS nepreferovala samostatnost Slovenska. Byli pro vyrovnanou a rovnocennou federaci. Většina voličů, která preferovala a volila HZDS, vůbec nepočítala s tím, že volí rozpad."

Republika se rozdělila bez referenda, což dodnes vzbuzuje mezi pamětníky rozporuplné pocity. Když se připomínalo 15.výročí zániku Československa, odvysílalo Radio Praha i krátkou anketu, kdy jsme se ptali právě na to, jak se lidé stavěli k tomu, že referendum neproběhlo.

Zdroj: public domain
"Mrzí mě to, protože jsme chtěli rozhodovat jako občané."

"V důsledku současných událostí a vztahů mezi našimi republikami si myslím, že je dobře, že nebylo referendum.

"Já si myslím, že referendum u nás nemá žádnou velkou tradici, a lidé by se stejně rozhodli pro to, aby Československo rozděleno nebylo. A já, jelikož můj názor je, že Československo rozděleno být mělo, si myslím, že bylo dobře, že nebylo referendum.

Jak byste tehdy hlasovali?

"Zřejmě v tu dobu bych byl asi proti rozpadu."

"Byla bych proti, ale teď po letech už mě to nemrzí."

Se společnou republikou zanikly i některé problémy, vztahy jsou teď lepší

Názor, který zazněl, tedy že rozpad státu byl nakonec dobrým krokem, dlouho ve společnosti převládal. Podle aktuálního bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, se ale situace změnila. Polovina Čechů si myslí, že rozdělení Československa před čtvrt stoletím byla chyba. Pozitivně jej teď vnímá zhruba 44 procent lidí. Herec a bývalý politik Milan Kňažko si není jistý, nakolik je aktuální průzkum reprezentativní. Setkal se i s průzkumy, které přinesly jiné výsledky.

Milan Kňažko,  foto: Tomáš Vodňanský,  ČRo
"Toto rozdělení bylo příčinou zániku různých pseudoproblémů, které politici zneužívali, různých problémů, které způsobovaly napětí, nejistotu a možné konflikty. Vztahy se zlepšily a jsou na takové úrovni, jako nikdy v době společného státu nebyly. Já se tedy přikláním spíše k té druhé části, že to tehdy bylo rozumné rozhodnutí."

Průzkum se ptal také na to, jak vnímají respondenti roli dvou hlavních politických aktérů rozdělení: Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Většina ji vidí spíše negativně, pozitivně hodnotí roli Klause a Mečiara při dělení Československa asi třetina lidí. Velká část dotázaných si také myslí, že rozdělením společné federace získali víc Češi než Slováci. Průzkum ukázal ještě další aspekt už téměř dvacet pět let trvající samostatnosti obou zemí: s postupem času se Češi stále méně zajímají o dění na Slovensku.