Komentátor: ANO porazilo ČSSD 1:0, aneb vládní koalice v senátních volbách drtivě prohrála

Foto: ČTK/Taneček David

Voliči v Česku o víkendu rozhodli, kterých 26 z 52 kandidátů zasedne v Senátu. Uspěla opozice, která získala třiadvacet křesel. Nejvíce hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které získalo deset mandátů. Druhá skončila s pěti křesly ODS, KDU-ČSL získala tři, TOP 09 dvě, Piráti jedno. Vládní strany citelně oslabily. ANO má jedno křeslo a ČSSD neuspěla v žádném okrsku. Účast ve volbách byla nízká, necelých 17 procent.

Vít Rakušan,  předseda STAN,  foto: ČTK/Deml Ondřej

Hnutí Starostové a nezávislí se díky volebním výsledkům stane nejsilnější frakcí v Senátu a tím má i právo nominovat budoucího předsedu horní komory. Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že hnutí je připraveno navrhnout kandidáta, vycházet ale při tom bude z názoru vlastního senátorského klubu. Rakušan také řekl, že výsledky jsou pro hnutí povzbuzením a důležitým signálem. "Senátorský klub STAN i Senát bude protiváhou vládní většině, jež už měsíce selhává. Volby ukázaly,že lidé chtějí regionální osobnosti," uvedl.

Markéta Pekarová Adamová,  Petr Fiala  (uprostřed) a Marian Jurečka,  foto: ČTK/Deml Ondřej

ODS v letošních senátních volbách posílila. Z deseti finalistů, které navrhla, se prosadila polovina. Občanští demokraté obhajovali tři křesla. Podle předsedy ODS Petra Fialy získaly opoziční strany v Senátu silný mandát. "Voliči se otočili zády k vládním stranám," řekl. ODS bude podle něj s hnutím STAN jednat o křesle šéfa pro končícího předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Miloš Vystrčil,  foto: ČTK/Deml Ondřej

„Pokud vybereme vhodné kandidáty, ukazuje se, že jsme schopni vítězit ve všech místech,“ řekl Miloš Vystrčil na tiskové konferenci ODS po vyhlášení výsledků.

Pro TOP 09 byly podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové zatím nejúspěšnější za dobu fungování TOP 09. "Jde o sedm nebo osm kandidátů, kteří vyhráli, ať už za nás nebo s naší koaliční podporou. Krajské i senátní volby ukázaly, že voliči oceňují schopnost politiků najít kompromis a spojit se. V tuto chvíli jde o strategii, která se jednoznačně osvědčila a chtěla bych jí použít i ve sněmovních volbách v příštím roce," řekla Českému rozhlasu.

Adéla Šípová,  foto: ČTK/Šulová Kateřina

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka označil výsledek senátních voleb za drtivé vítězství opozičních stran. Je to podle něj vzkaz, jak lidé vidí konání vlády. Výsledek lidoveckých kandidátů - KDU-ČSL získala tři křesla - skončil podle něj za očekáváním. Jurečka doufal, že se straně podaří obhájit šest senátorských křesel.

"Myslím si, že výsledky jasně dokazují, že když opozice dokáže spolupracovat, dokáže vyhrávat v krajských volbách, dokáže vyhrávat i v senátních volbách. Je to určitě povzbuzení pro spolupráci pro sněmovní volby," řekl.

Piráti jsou spokojení s volebním úspěchem své kandidátky Adély Šípové v Kladně i dalších kandidátů, které podpořili. Řekla to místopředsedkyně strany Olga Richterová. Před rozhodováním o předsedovi horní komory chtějí pirátští zástupci počkat na návrhy kandidátů, které předloží silné kluby.

Babiš: ANO se v Senátu nikdy neprosadí

Andrej Babiš,  foto: ČTK/Říhová Michaela

Obě vládní strany ve volbách do Senátu propadly. Hnutí ANO získalo jedno křeslo, ČSSD, která obhajovala deset mandátů, nezískala ani jeden. Nebude tak mít vlastní klub.

„ANO se v Senátu nikdy neprosadí, takže to pro mě není překvapení. Pokud bude změna na postu šéfa Senátu, tak doufám, že to bude člověk, který bude spolupracovat s vládou a nebude dělat politiku,” komentoval volby premiér s tím, že prioritou je pro něj epidemie koronaviru.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Radek Petrášek

Sociálním demokratům zbyli v horní komoře jen tři senátoři, což k vlastnímu senátorskému klubu nestačí. "ČSSD bere senátní volby jako jednoznačnou prohru, uvedl Hamáček. Na výsledku se podle něj podepsala nízká účast.

Poprvé po téměř 24 letech neobhájil post Milan Štěch. „Sociální demokracie potřebuje změnit politický styl. Ve vládě je v současnosti brzdou, Jan Hamáček ale vystupuje dobře, má rozumné názory," uvedl v Českém rozhlase Milan Štěch poražený kandidát ČSSD v obvodu Pelhřimov.

Komentátor: Úspěch opozice, propad vládní koalice

Volební účast byla ve druhém kole nízká, přišlo 16,7 procenta voličů. Je to čtvrtá nejnižší účast od roku 1996. Nejméně voličů bylo v Karviné - 7,7 procenta. Nejvíce na Praze 5, kde byla účast 25,5 procenta.

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav

"Davy lidí se k senátním volbám zrovna nehrnuly. Necelých sedmnáct procent nevybočuje nijak z řady. Nedošlo tudíž k nějakému výraznému poklesu, ale ani k nárůstu. Dá se tvrdit, že na účast neměla koronavirová pandemie zásadní vliv," říká konemtátor Českho rozhlasu Petr Hartman a připomíná, že zaznamenání hodné byly jiné věci.

"Strany vládní koalice z těchto voleb vyšly ve formátu 1-0. První číslo je potřeba přiřadit k dominantní straně na tuzemské politické scéně. Hnutí ANO dokázalo získat jediné křeslo. Menší koaliční partner zaznamenal čistou nulu. Sociální demokraté tak v horní parlamentní komoře přijdou o deset členů a zůstanou jenom tři. Na samostatný senátní klub tak mohou zapomenout. Bývalý předseda Senátu a od jeho vzniku senátor Milan Štěch prohrál s kandidátem, kterého podporovala strana Svobodných. Přitom příznivci tohoto uskupení se počítají spíše v desetinách než v jednotkách procenta. Nic lépe nemůže vypovídat o kondici sociální demokracie," míní komentátor.

 Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Hnutí ANO se podle něj alespoň může utěšovat tím, že tyto volby neumí a že si vše vynahradí za rok ve volbách do Poslanecké sněmovny. "Volební preference zatím k tomuto optimismu opravňují," vysvětluje.

Povzbuzení do dalšího boje se podle Hartmana snaží načerpat vítěz těchto voleb. "Řeč je o sněmovní středopravicové opozici. Představitelé STAN, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se v některých obvodech shodli na jednom kandidátovi a nejenom kvůli tomu senátní volby ovládly. Uvidíme, zda stejně dělní budou při diskusích o rozdělní funkcí v Senátu, včetně jeho předsedy. Ještě důležitější bude, aby stejně akceschopní byli i při vytváření strategie do voleb sněmovních. To je základní předpoklad k případnému úspěchu. Jinak bude platit, že hnutí ANO neumí senátní volby a středopravicová opozice neumí zase ty sněmovní, proto nemůže vládnout v této zemi," uvádí komentátor Petr Hartman.